„Limbajul nu trebuie să poarte întotdeauna cravată şi pantofi cu şireturi”

„Limbajul nu trebuie să poarte întotdeauna cravată şi pantofi cu şireturi”

Editura Nemira publică Misterul regelui. Despre scris, de Stephen King, una dintre cele mai influente cărți despre literatură și despre cum se face ea din ultimele decenii. Cartea este o combinație fascinantă de autobiografie și eseu, o călătorie extrem de personală prin arta și modelele de lucru care l-au inspirat pe extraordinarul scriitor Stephen King.

Stephen-King---Despre-scris---c1Într-un fel profund personal, Stephen King pune sub lupă literatura. A lui și a altora. Vine cu trusa de instrumente a scriitorului. Plus listă de lecturi obligatorii. Plus teme pentru acasă. Plus secvențe de viață privată și episoade dintr-un trecut neocolit de senzații tari, trecutul unui scriitor admirat de milioane de cititori. Plus nenumărate idei despre literatură și măștile ei, despre ficțiune și forțele ei, despre cititori și dorințele lor.

Câteva dintre sfaturile lui Stephen King pentru scriitori:

Dacă nu aveţi timp să citiţi, nu aveţi timp (sau uneltele necesare) să scrieţi. Mai simplu nici că se poate…

Nu vă apropiaţi cu lejeritate de pagina albă”; „Folosiţi primul cuvânt care vă vine în minte, dacă e potrivit şi colorat

Evitaţi forma intranzitivă a verbelor!

Adverbul nu vă este prieten (adverbele sunt ca păpădiile. Dacă ai una pe peluză, arată frumos şi deosebit. Dar, dacă n-o scoţi din rădăcini, în ziua următoare vei găsi cinci…)

Utilizarea strictă a regulilor gramaticale poate înţepeni paragraful… Limbajul nu trebuie să poarte întotdeauna cravată şi pantofi cu şireturi.

Stephen King s-a născut in Portland, Maine, în 1947 şi este cel de-al doilea fiu al lui Donald şi Nellie Ruth Pillsbury King. Când avea doi ani, tatăl său şi-a abandonat familia, astfel că micul Stephen a avut o copilărie grea, marcată de repetate mutări dintr-un oraş în altul. Stephen King a indrăgit matineele anilor ’50, unde se proiectau în special filme de groază şi SF.

În 1960, Stephen King l-a descoperit pe H.P. Lovecraft, care a avut o influenţă decisivă asupra carierei sale. Acesta a fost momentul în care marele autor a început să scrie poveşti la o maşină de scris căreia îi lipsea tasta „N”, pe care o vom întâlni mai târziu în Misery. Între 1962 şi 1966 a frecventat Liceul Lisbon Falls, iar între 1966 şi 1970 a urmat cursurile Universităţii Maine din Orono. În această perioadă a lucrat la biblioteca facultăţii şi a publicat primele sale povestiri în revista Maine Campus, unde a ţinut şi o rubrică permanentă.

În iunie 1970 a obtinut licenta in literatura, un certificat de profesor de liceu si o diploma pentru elocutiune şi artă dramatică. În aceea perioadă, Stephen King a dus o viaţă grea, plină de lipsuri, care-l va duce la alcoolism. A început să scrie Carrie, dar fiindcă romanul nu avansa deloc, l-a aruncat la gunoi. Soţia sa însă a recuperat manuscrisul şi l-a convins să-l ducă la bun sfârşit. În 1973 declicul s-a produs: concernul editorial Doubleday a acceptat spre publicare Carrie, iar New American Library a cumpărat drepturile ediţiei de buzunar cu suma record de 400 000 de dolari. În 1975 familia sa şi-a cumparat prima casă la Bridgton, Maine, iar Stephen King a publicat Salem’s Lot. Din acest moment Stephen King îşi va consacra viaţa exclusiv creaţiei literare şi, într-o mai mică măsură, producţiei cinematografice.

Aproape toate romanele lui au fost ecranizate. Stephen King a doborât toate recordurile de vânzare şi a primit numeroase premii, printre care şi prestigioasa Medalie pentru Contribuţii Deosebite în Domeniul Literaturii Americane oferită de National Book Foundation. În 2006 venitul său anual a fost estimat la 40 de milioane de dolari.

Back to top