50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile

50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile

Editura Nemira publică o selecție deosebită, dedicată iubitorilor de scrisori redescoperite în sertare și arhive, ca mărturii intime, scoase la lumină în epoca e-mailului și a SMS-ului: 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, în selecția lui David H. Lowenherz. Lansarea are loc miercuri, 1 februarie, de la 19.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu. Citesc actorii Nicoleta Hâncu & Andrei Huțuleac. Vorbesc despre carte Ioana Bâldea și Marius Constantinescu.

Cartea cuprinde epistole de la Wolfgang Amadeus Mozart pentru Constanze Mozart, de la Franz Kafka pentru Felice Bauer, de la Francis Scott Fitzgerald pentru Zelda Fitzgerald, de la Napoleon Bonaparte către Joséphine, de la Frida Kahlo pentru Diego Rivera. Pe scena iubirii li se alătură și alte celebrități precum Voltaire, Marcel Proust, Oscar Wilde sau Sarah Bernhardt.

Pentru cititorii împătimiți și iubitorii de cuvinte, epistolele rămân irezistibile. Strânse într-o carte pentru oamenii mileniului III, ele parcă ridică discret un colț de perdea, întrezărindu-se astfel încăperile trecute ale dragostei. Și o vedem în toată splendoarea ei: blândă și pătimașă, curată și obsesivă, sobră și zglobie.

Sunt momente când nimic nu vorbește mai tare decât un cuvânt mut, scris pe o bucată de hârtie. Odată cu apariția mesajelor instant și a e-mailurilor, arta epistolelor sentimentale și-a recăpătat oarecum popularitatea, chiar dacă se manifestă acum în mediul steril al ciberspațiului – unde nu există nici hârtie fină, confecționată manual, nici caligrafie elegantă și, evident, nici posibilitatea de a simți parfumul colilor de corespondență! Totuși, scrisul ne oferă șansa de a reflecta înainte de a ne pune sufletul pe tavă. Scrisorile din această colecție nu au fost alese pentru manifestările expansive ale iubirii, ci pentru gama largă de sentimente autentice exprimate de semnatarii lor. La fel cum lumina se descompune în culori atunci când se refractă într-o prismă, dragostea dezvăluie spectrul emoțiilor noastre, iar scrisorile ne oferă ocazia de a arunca o privire în sufletul bogat al scriitorului. Fiecare epistolă conține un motiv sau o variațiune pe tema iubirii și astfel ne propune o definiție mai cuprinzătoare a acestui cuvânt. Veți citi despre pasiune, dor, disperare, pierdere, mânie, tristețe, amărăciune, compasiune, respect, prietenie, recunoștință, gelozie, îndoială și fericire. Întregul registru al sentimentelor omenești se găsește în aceste misive. – David H. Lowenherz

Back to top