Alex. Leo Şerban și misterele epistolare

Alex. Leo Şerban și misterele epistolare

Esențele rare vin în recipiente mici, așa se spune, și nu cred că se aplică doar parfumurilor. E la fel de valabil și în cazul cărților și al autorilor care te surprind la un moment dat cu o piesă dintr-un altfel de registru decât cel cu care te obișnuise. Este exact ceea ce face Alex Leo Șerban în Litera din scrisoarea misterioasă. Această carte este disponibilă în premieră în format electronic pe www.elefant.ro, în traducerea de excepție a Antoanetei Ralian.

Disimulat sub unul dintre numeroasele heteronime ale lui Fernando Pessoa, Alexander Search, Alex. Leo Şerban construieşte povestea fantastică, plină de ezoterism, a întâlnirii imaginare dintre poetul portughez şi un alt mare scriitor al secolului XX, Jorge Luis Borges. Doi autori pe care Alex Leo Șerban i-a iubit și i-a savurat aproape molecular, pentru că pasiunea sa pentru Borges și Pessoa era notorie. Iar cartea de față este un prilej de excursie literară printre cărțile celorlalți preferați ai autorului: R.L. Stevenson, Théophile Gautier, E.A. Poe, Oscar Wilde, G.K. Chesterton.

Pretextul acestei întâlniri magice şi liantul epic al nuvelei e o misterioasă scrisoare descoperită sub parchetul unui apartament din Buenos Aires, deținut de Franz Osberg, un domn cu origini teutonice și destin incert. E mai degrabă un bilet ce pare scris în grabă, o notă de luare-aminte pentru o meditație întârziată: „La série de O n’est point la même. Il faut trouver les différences“.

Incidentul din apartamentul său adună laolaltă în chip magic toate personajele. Căci alături de Borges şi Pessoa, pe un alt palier debutează istoria spectaculoasă şi nu mai puţin încurcată a urmăririi de către Interpol a escrocului cu origini incerte Franz Osberg. Nu vă voi dezvălui ce se întâmplă când toate personajele se adună laolaltă, aș devoala prea multe secrete și aș strica farmecul unei lecturi halucinant de bună.

Litera din scrisoarea misterioasă este o poveste a magiei literelor şi literaturii, savuroasă pentru iniţiaţii ei, ce-i are în prim-plan pe doi dintre autorii favoriţi ai lui Leo Şerban, dar şi oraşele lor atât de dragi autorului, Buenos Aires şi Lisabona. O carte scrisă nu doar cu erudiţie, ci şi cu un indiscutabil talent de scriitor. Eu aș zice, ca să-l citez pe autor, o carte „interesantă, fără îndoială, dar într-un fel minor“. Nu pentru că e insignifiantă, ci pentru că aceia care o vor aprecia cu adevărat par a fi atât de puțini. E o poveste de o fantasmagorie stratosferică, de savurat pe o terasă, la o cafea adevărată.

Back to top