Alexandra Ares și viața pe net – o invitație la lectură

Alexandra Ares și viața pe net – o invitație la lectură

Alexandra Ares, scriitoare americană de origine română, s-a întâlnit cu cititorii săi joi seară, de la ora 18.00, la librăria Dalles din București (B-dul N. Bălcescu nr. 18), pentru o discuție pe tema romanului Viața mea pe net și o sesiune de autografe. La evenimentul moderat de Adina Călărașu au participat Virginia Costeschi – editor BookMag și Andreea Petrescu.

Într-o atmosferă destinsă, amicală, am discutat despre diferențele dintre români și americani în privința comportamentului online. Americanii folosesc craiglists pentru a-și acoperi nevoi imediate din arii foarte diverse, de la imobiliare la obiecte mărunte, colegi de apartament, întâlniri, parteneri pentru mers la teatru sau la o expoziție, parteneri de-o seară pentru o petrecere sau un one night stand. Sunt foarte expliciți și clari în mesajele postate și au așteptări realiste. Românii care postează pe craiglists România sunt romantici, visători, idealiști – și acesta este doar începutul, căci am descoperit că nu se prea știe de existența acestei rețele la noi, deși în State are o popularitate imensă.

 

 

Alexandra Ares își împarte timpul între Manhattan și București și scrie atât în limba engleză, cât și în limba română. Viața mea pe net este primul roman chick-lit scris de o autoare de origine română finalist la Premiul USA Best Books 2011.

Viața mea pe net, apărut și în format electronic, are toate datele unei cărți îndrăznețe, în care umorul negru se împletește cu idealismul și cu optimismul timpului nostru. Emily Thompson, o tânără plină de resurse și pasionată de arta contemporană, se mută în New York, unde își găsește un iubit artist și un loc de muncă într-o galerie de artă. Când totul merge cum nu se poate mai bine, soarta i se schimbă, rămâne fără resurse și fără sprijin și departe de ajutorul familiei. Deznădăjduită, apelează la Craigslist, un site prin intermediul căruia întâlnește diferite personaje dubioase, care îi vor aduce numai necazuri.

Criticii de peste ocean au avut numai cuvinte de laudă:

„De ce citești cartea asta? Răspunsul e simplu: pentru că ești tot timpul în căutarea lucrurilor inteligente, pentru că îți displac personajele plicticoase și pentru că te-ai săturat de replici nesărate“. – A Bookish Affair.

„Este un roman al contrastelor, o poveste despre dragoste și viață, o carte pe care nici un tânăr al timpurilor noastre n-ar trebui s-o rateze“.  – Midwest Book Review

„O adevărată aventură a lecturii; prin ritmul ei săltăreț și noutatea subiectului amintește de ultimele trenduri ale blogurilor“.  – Amazon Breakthrough Novel Award Review.

 

 

Deși a primit oferte de a scrie continuarea acestui roman, Alexandra Ares spune că trebuie să se gândească serios. Chiar dacă din punct de vedere financiar ar fi bine, din punctul de vedere scriitoricesc ar fi mai puțin bine. „Aș câștiga bani, dar aș cădea puțin în ochii mei, deja am scris un alt roman cu o tematică total diferită, nu vreau să mă întorc înapoi, vreau să continui ascensiunea“, a spus scriitoarea, care este proaspătă membră a prestigiosului Pen American Center, alături de  scriitori celebri precum Toni Morrison și Woody Allen.

Absolventă a Facultății de Teatrologie din cadrul UNATC București, Alexandra Ares a lucrat ca redactor și realizator pentru Redacția Teatru din TVR (1992-1997), realizând zeci de emisiuni Gong, Scena ți Maeștrii Teatrului Românesc, printre care: Profil Victor Rebengiuc la 60 de ani (1993), Avignon (1995), Amintiri din viitor (1997) și docudrama Danaidele la New York cu George Ivașcu (1997). În 1998 a emigrat în Statele Unite, stabilindu-se la New York, unde a lucrat pentru diverse televiziuni, case de producție și sindicate de știri americane (1999-2005), pentru Adunarea Generală a ONU (2005) și UNDP (2006).

În România a mai publicat Exilata, la editura Cartea Românească, Sam Shepard, un rebel al rigorii mortale, la editura Aldine și piesa bilingvă Waking Beauty-Frumoasa adormită și trezită, care s-a jucat într-un spectacol-lectură off-Broadway și a fost distribuită în Drama Bookstore din New York. Dream Junkies (Visătoarele, Polirom, 2011) este primul ei roman. A mai publicat romanul The Other Girl, pe care îl traduce singură în limba română, premiat la Next Generation Indie Awards (Award for Best New Indie Novella in the US).

Back to top