Andrew Nicoll, invitatul Editurilor ALL la Gaudeamus 2014

Andrew Nicoll, invitatul Editurilor ALL la Gaudeamus 2014

Andrew Nicoll, autorul romanelor Dacă citeşti asta înseamnă că am murit și A fost odată ca niciodată, vine pentru prima dată în România în perioada 20-22 noiembrie. Pe parcursul vizitei sale, autorul va participa la întâlniri cu cititorii, bloggerii și presa, în cadrul unui program organizat de Editura ALLFA, parte a Editurilor ALL. Va susține o sesiune de autografe sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 13.00.

image description Născut în 1962 la Dundee, în Scoţia, Andrew Nicoll scrie articole politice pentru The Sun. În 2008 şi-a făcut debutul editorial cu romanul A fost odată ca niciodată (The Good Mayor; Editura ALLFA, 2014). Distins cu Premiul Saltire pentru cel mai bun roman de debut al anului şi tradus în peste douăzeci de limbi, a fost urmat de alte două romane: The Love and Death of Caterina (2011) şi Dacă citeşti asta înseamnă că am murit (If You’re Reading This, I’m Already Dead, 2012; Editura ALLFA, 2013). A fost odată ca niciodată și Dacă citeşti asta înseamnă că am murit au apărut în colecția Strada Ficțiunii, în traducerea Ioanei Văcărescu.

În A fost odată ca niciodată bunul Tibo Krovic este de 20 de ani primarul orașului Punct, făcând cinste concetățenilor săi printr-un rar simț al dreptății. Dar până și ireproșabilul primar ascunde un secret compromițător – adesea își petrece timpul culcat pe podea, admirând prin crăpătura ușii picioarele senzualei sale secretare, Agathe Stopak. Asta pentru că bunul primar este îndrăgostit. Nici Agathe, neconsolată prizonieră a unei căsnicii nefericite, nu îl privește pe Tibo cu ochi răi. Singurul obstacol în calea fericirii lor este onoarea neștirbită a lui Krovic. Parcă exasperate de inerția lui, forțele supranaturale se hotărăsc să intervină și să presare peste povestea celor doi niște praf de zâne. Dar ceea ce îi așteaptă pe primar și pe secretara lui nu este nici pe departe o iubire ca-n basme.

Cât am așteptat un răspuns de la edituri, m-am îndoit cumplit de cartea mea. Aștepți, zi de zi, lângă cutia poștală și nu vine niciun răspuns, până când într-o zi vine, dar e «Ia mai slăbește-ne!». Teama mea cea mai mare era să nu fiu ca unul dintre tipii ăia de la concursurile de talente care-și închipuie că pot să cânte și cărora nimeni nu îndrăznește să le spună adevărul. Eu eram tipul care-și închipuia că a scris o carte. Sigur, maică-ta zice că-i grozavă, dar… De-abia când mi-am văzut romanul publicat m-am convins că am făcut un lucru bun. (Andrew Nicoll)

În Dacă citeşti asta înseamnă că am murit, Otto Witte, fost acrobat de circ, stă ascuns la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în rulota lui, sub o ploaie de obuze, aşteptându-şi sfârşitul. Dar, cum nu vrea să moară fără a lăsa o mărturie, se hotărăşte să-şi aştearnă în scris povestea vieţii – o viaţă care numai banală nu se poate numi. Cu mulţi ani în urmă, Otto a aflat dintr-un ziar că Albania îşi caută rege. Acrobatul neamţ şi favoritul la tron seamănă ca două picături de apă. Cine ar fi crezut că un circar poate ajunge regele Albaniei, şi asta doar cu o mână de  prieteni de nădejde, o ladă de costume, o cămilă şi o pereche de mustăţi redutabile?

Gaitan copertaEditurile ALL aduc la Gaudeamus multe alte titluri noi, dintre care vă recomandăm romane din Lista lui Alex. Ştefănescu (Ultimul Karamazov de Mihail Gălăţanu, Viața e o plimbare cu plimbare cu pălăria pe cap de Constantin Stoiciu), biografii din seria Mari actori români (Vladimir Găitan cu Maria Capelos – Zig-zag prin labirintul vieţii, Şi a fost mâna lui Dumnezeu…Alexandru Arşinel cu Oana Georgescu), dar și noutățile din colecțiile Self Help (Iubesc să fiu femeie, de Hedi Hoka), Strada Ficțiunii (Conservatorul de antichităţi de Iuri Dombrovski, Cinci plimbări prin cartier (vol. I) de Gonçalo M. Tavares, Mâine de Guillaume Musso, Dragul meu ticălos de Daria Donţova), Roman istoric (Numele meu este nimeni. Întoarcerea de Valerio Massimo Manfredi, Regina nimănui de Vanora Bennett) și altele.

Back to top