Banana Yoshimoto: „Privesc întotdeauna realitatea dintr-un unghi diferit“

Banana Yoshimoto: „Privesc întotdeauna realitatea dintr-un unghi diferit“

Banana Yoshimoto este pseudonimul scriitoarei japoneze Mahoko Yoshimoto. L-a ales pentru că îi place foarte mult floarea de bananier, i se pare androgină și pură. Scrie romane puternice, de care te îndrăgostești. Cărțile sale N.P. și Kitchen au apărut în România în traducere la editura Rao. Am discutat în urmă cu ceva vreme despre romanele sale (vândute în peste 60 de milioane de exemplare în toată lumea), Japonia, feminitate, autori preferați.

 

În romane fie abordați teme complexe  – „dragoste / moarte / blestem / sex“, ca în N.P., fie vă adresați unui anumit public țintă, tinerii, ca în Kitchen. Cum construiți un roman?

Întâi stabilesc tema și apoi născocesc personajele. Privesc întotdeauna realitatea dintr-un unghi diferit. Nu scriu niciodată lucruri la care să nu mă fi gândit temeinic înainte. Nu am nici un ritual de scris, dar înainte de mă concentra asupra unei noi cărți îmi fac curățenie în cameră. Și de fiecare dată când scriu un roman mi se întâmplă din când în când să nu dorm vreo trei zile la rând.

 

Se întâmplă ca prietenii să apară în chip de personaje în cărțile dumneavoastră?

Nu îmi zugrăvesc prietenii în chip de personaje. Câteodată, după terminarea unui manuscris, realizez că un anumit prieten seamănă cu un anumit personaj. Cât despre subiecte, le aleg în funcție de ce anume mă frământă cel mai tare la un moment dat.

 

Ați construit vreodată vreun personaj după propria imagine?

Nu am avut niciodată vreun model din viața reală după care să mă inspir.

 

De ce este Japonia atât de fascinantă pentru restul lumii?

Cred că specificul Japoniei stă în delicatețea oamenilor și în iscusința lor de a imita și, în același timp, de a trece de simpla imitație.

 

Cum ați început să scrieți romane?

Făceam însemnări la întâmplare într-un caiet, pe când eram în școala primară. Înainte de a deveni scriitor cu normă întreagă, pe vremea studenției, am fost chelneriță într-o ceainărie și atunci scriam când apucam. Așa s-a născut, de fapt, romanul Kitchen.

 

Aveți autori preferați?

Îmi plac Truman Capote și Isaac B. Singer. De fapt, criticii spun că opera mea e influențată de Capote și Stephen King – lucrările sale non-horror.

 

Romanul Tokage (Șopârla) îi este dedicat lui Kurt Cobain. Care dintre melodiile sale vă sunt dragi?

Ascult cu mare plăcere și destul de des Come as you are.

 

Care sunt cele cinci calități pe care trebuie să le aibă o femeie pentru a fi seducătoare?

Să fie flexibilă, să nu fie geloasă, să fie naturală, generoasă și puternică.

 

Cum vede o scriitoare celebră viața?

Înainte să devin mamă parcă eram grăbită să trăiesc, să experimentez, să încerc tot felul de lucruri. După nașterea primului copil, mi-am dorit să trăiesc mult și frumos.

 

(Interviu aparut initial in The ONE)
Back to top