Biblioteca pentru o viață sănătoasă
Tu. La regim!

Biblioteca pentru o viață sănătoasăTu. La regim!

Nutriționiștii Gheorghe Mencinicopschi și George Puia Negulescu revin cu o nouă recomandare de carte pentru sănătate: TU. La regim. Ghid de funcționare pentru o talie de invidiat, care conține zeci de sfaturi utile pentru curele de slăbire.

 

Autorii cărţii TU. La regim. Ghid de funcționare pentru o talie de invidiat, Prof. Dr. M.F. Roizen şi Prof.Dr. Oz, doi eminenţi specialişti americani la clinicile din Cleveland şi New York, se adresează doamnelor care şi-au propus să înveţe cum se pot rezolva depunerile de grăsime în zone ce contribuie la schimbări majore ale aspectului corporal. Sfaturile vin din partea unor specialişti în chirurgie care, în cariere de excepţie, au întâlnit şi rezolvat cazuri uneori disperate de superobezitate. Sunt luate în considerare două elemente esenţiale: nutriţia echilibrată şi opusul acesteia, excesul alimentar.

În termeni plini de umor, uneori chiar ironici, ce fac cartea uşor de citit, sunt tratate fenomene esenţiale pentru normalitatea organismului nostru. Alimentaţia normală pe termen lung nu se poate înlocui cu o cură de slăbire, mai ales pentru că „milioane de oameni au ţinut un regim sever, pentru a învăţa să ţină unul inteligent“.

Pictograma de la pagina 97 este relevantă pentru cea ce se întâmplă cu noi când devenim „pofticioși“ şi ingerăm mai mult decât avem nevoie. Grăsimea subdermică (subcutanată), dar mai ales grăsimea depusă substomacal (grăsime omentală), fac ca imaginea noastră să ne afecteze psihic, înainte de a fi dizgraţioasă şi total nesănătoasă. Priviţi o persoană supraponderală sau obeză şi imaginaţi-vă că de partea inferioară a stomacului său atârnă o găleată de 10 kg (3-5găleți, la obezi) de grăsime. În aceste cazuri, chirurgii se vor gândi foarte serios înainte de a accepta să efectueze o intervenţie chirurgicală abdominală majoră, atunci când anumite alte afecțiuni ale pacientului o vor cere.

Mişcarea zilnică la nivel de amator, reducerea „mentală“ a porţiei zilnice de alimente, îmbogățirea dietei cu unul din suplimentele alimentare de tipul carnitinei (la bărbaţi) pentru protecţia vaselor sanguine şi utilizarea optimă a grăsimilor şi glucidelor ingerate, pot fi căi uşor de respectat, mai ales pentru persoanele mereu ocupate sau cu activitate preponderent sedentară.

Autorii ne propun să renunţăm la cântar: măsurarea circumferinţei abdominale, la nivelul ombilicului, cu panglica de croitorie este relevantă. Locul unde este ceva „rău“ depus este abdomenul; nu exteriorul, ci interiorul cavităţii abdominale. La femei, circumferinţa ideală este de 82,5 cm; după 94 de cm este precaut să ne gândim la începerea unei diete. La bărbaţi, circumferinţa optimă recomandată ar fi de  89 cm („o tempora“); când s-au atins peste 102 cm ne putem considera supraponderali.

În realizarea planului nostru de a ne menţine sau redeveni supli, în ciuda vârstei şi a sedentarismului, autorii ne propun câteva trucuri:

  • Când intraţi într-un supermarket pentru cumpărături gândiţi-vă că industria alimentară ne propune pentru consum alimentele pe care le-am dori şi nu neapărat pe cele de care avem  cu adevărat nevoie.
  • Consumul de nuci, arahide, migdale, fistic şi alte seminţe oleaginoase poate substitui o masă prin saţietatea lor.
  • Atenţie la fructoză (mai ales la cea din siropul de porumb), care accentuează senzaţia de foame.
  • Stresul cronic cotidian ne induce dorinţa de a mânca glucide, care ne fac să ne simţim bine (ciocolată, biscuiţii, îngheţată etc.). De asemenea, determină organismul să stocheze grăsimi, alerta de foame a acestuia fiind permanentă.
  • Nu reduceţi aportul caloric sub 1.000 calorii/zi: poate fi periculos pentru sănătatea dvs.
  • Folosiţi mereu  cereale intregrale (grâu, porumb, ovăz, secară). Fibrele conţinute de acestea sunt fibre insolubile ce vă asigură plenitudine în sistemul gatro-intestinal şi vă satură imediat.
  • Intestinul subţire cu rol absortiv al hranei, are o anatomie similară cu cea a creierului: peste 100 de milioane de neuroni decid ce se absoarbe şi ce se elimină din hrana ingerată. De aceea, folosirea antidepresivelor este asociată întotdeauna cu creşterea greutăţii corporale.
  • Consumatorii înrăiţi de carne sunt avertizaţi: carnea de vânat pe care o mâncau strămoşii noştri avea un conţinut scăzut de grăsimi (în jur de 4%), comparativ cu hamburgerul sau carnea tocată de vită sau de porc, cu un conţinut de 10 ori mai mare în grăsimi totale. Animalele crescute în sistemul „turboagriculturii“ au o carne deosebit de grasă.
  • Nu vă înfometaţi, pentru că organismul acumulează grăsime printr-un mecanism specific de protecţie pentru „vremuri grele“. Mâncaţi des, considerând mesele mai mult nişte gustări consistente şi frecvente.
  • Şi un ultim sfat dat de autori, ce poate fi începutul mental al deciziei dvs. de a schimba ceva (sau în totalitate) din dieta zilnică: Staţi în faţa oglinzii. Gol sau Goală. Fără să vă sugeţi burta. Aveţi o imagine „calitativă“ şi o percepţie corectă a propriului trup. Cea ce aţi obţinut poate fi determinant în deciziile dvs. ulterioare.

Autorii TU. La regim. Ghid de funcționare pentru o talie de invidiat propun şi o listă de cumpărături din supermarketuri. Consultaţi-o; este foarte utilă. Porniţi de la premiza că ce veţi cumpăra, în mod sigur, veţi consuma. Atenţie la conţinutul în grăsimi, fibre, sare, aditivi alimentari de pe etichetă şi nu evitaţi alimentele cu sigla bio. Sunt relativ mai scumpe, dar vă pot scuti în viitor de multe neplăceri.

Back to top