Bookfest 2012 – cele mai importante evenimente

Bookfest 2012 – cele mai importante evenimente

Cea de a VII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, organizată de Asociația Editorilor din România sub egida Federației Editorilor din România, va începe miercuri, 30 mai și va ține până duminică, 3 iunie, spațiul de desfășurare fiind pavilioanele C1, C2, C3, C4, C5 din Complexul Expozițional Romexpo. Vizitatorii salonului vor avea intrarea liberă, accesul făcându-se după următorul program: pe 30 și 31 mai (miercuri și joi), între 10:00 și 20:00, pe 1 și 2 iunie, între 10:00 și 22:00, iar pe 3 iunie, între 10:00 și 20:00.

Respectând tradiția creată prin invitarea unei țări la fiecare ediție, Bookfest se bucură în 2012 de participarea Franței ca oaspete de onoare. Standul țării invitate va fi amenajat în pavilionul C3, aici urmând să aibă loc evenimentele anunțate de Ambasada Republicii Franţei şi Institutul Francez. „Nu întâmplător drumurile literare ale Franţei şi ale României se întâlnesc din nou. Aflate sub semnul unui pod al latinităţii, ele se înscriu într-o tradiţie cu vechime. Aşadar mi se pare foarte natural să fixăm această nouă întâlnire într-o atmosferă de sărbătoare, la un stand bogat şi plin de viaţă pe care l-am imaginat ca o prelungire a activităţii permanente a noului Institut Francez din România. Sper ca invitaţia făcută Franţei anul acesta, şi care reprezintă pentru mine o foarte mare satisfacţie, să permită încă o dată consolidarea  legăturilor deja puternice ce unesc Franţa şi România în acest domeniu. Cei 20 de invitaţi francezi prezenţi cu această ocazie mă vor ajuta cu singuranţă în acest scop. Începând de la mari figuri literare precum Bernard Pivot şi Michel Houellebecq, care fiecare, într-un stil diferit, au ştiut să seducă publicul român. Dar şi Dominique Fernandez, Sylvie Germain şi Nedim Gürsel care încarnează exigenţa şi mareţia literaturii franceze, fără a-i uita desigur pe Yann Apperry şi Nina Yargekov, reprezentanţi ai tinerei generaţii de scriitori francezi“, a declarat Excelența Sa Philippe Gustin, Ambasadorul Franței.

În seara zilei de 30 mai, Bookfest se va muta pentru câteva ore la sediul Fundației Löwendal din Piața Gh. Cantacuzino nr. 1, unde va avea loc Noaptea literaturii europene, proiect coordonat la București de Institutul Cultural Român.


Autorii români și francezi prezenți la Bookfest

Iubitorii cărții care vor veni la Bookfest pe 30 și 31 mai îi vor putea întâlni la evenimentele de lansare pe Horia-Roman Patapievici și Mircea Cărtărescu. În următoarele zile, vor avea ocazia de a-i revedea și asculta pe Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu și Lucian Boia, la prezentările volumelor pe care cunoscuții autori le vor lansa în cadrul programului Bookfest.

Din partea țării invitate, și-au conifrmat prezența la întâlnirea cu vizitatorii Bookfest 2012 producătorul și moderatorul de emisiuni culturale Bernard Pivot, autorii Michel Houellebecq, Nedim Gürsel, Sylvie Germain, Yasmina Khadra și Yann Apperry, editorul Jean Mattern (responsabilul cu literatura străină al Editurii Gallimard) și academicianul Dominique Fernandez (autorul volumului Rapsodia română).

Scriitoarea Sylvie Germain va veni pe 31 mai în fața publicului pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar Bernard Pivot îi va provoca pe vizitatorii standului internațional la un test de scriere după dictare în limba franceză. Tot pe 31 mai, Bernard Pivot va fi prezent la o degustare de vinuri românești, ocazie cu care își va prezenta volumul Dictionnaire amoureux du vin, iar pe 2 iunie va intra într-un dialog cu Luiza Vasiliu (Dilema Veche) și Horia-Roman Patapievici. Vineri, 1 iunie și sâmbătă, 2 iunie, publicul Bookfest va avea întâlnire la standul Franței cu scriitorul Michel Houellebecq.


Literatură și cinema în fiecare zi

În pavilionul C3, cartea se va întâlni în fiecare zi cu filmul de artă. Prin formula Cinema după carte, Bookfest le lansează anul acesta vizitatorilor invitația de a viziona, gratuit, pelicule cinematografice având la bază scenarii adaptate după opere ale unor cunoscuți autori francezi. Pintre producțiile anunțate se află și filmul realizat după volumul Particulele elementare al lui Michel Houellebecq.

Conexiunea dintre literatură și film va fi și tema dezbaterii pe care Observator Cultural o va organiza pe 31 mai, în seria de evenimente Formula 3. Tot pe 31 mai, Asociația Editorilor din România va aduce în centrul atenției statutul editorului de carte în România și în Europa, într-un eveniment la care sunt invitați reprezentanți ai unor edituri din România, Polonia și Franța.

Cea de a VII-a ediție a Salonului Internațional al Cărții Bookfest va reuni într-un spațiu ce depășește 4.000 mp peste 150 de edituri, distribuitori de carte, tipografii și companii partenere Bookfest.

Back to top