Bookfest 2012 – primul bilanț

Bookfest 2012 – primul bilanț

Salonul Internațional de Carte Bookfest și-a încheiat ieri cea de-a VII-a ediție anuală, organizată în perioada 30 mai – 3 iunie la Romexpo. Editurile participante au raportat o creștere medie a vânzărilor de aproximativ 15%, la un număr de  circa 90.000 de vizitatori (cu 12% mai mulți decât anul trecut), comunică AER.

Fiecare cumpărător a plătit în medie 10 euro pentru titlurile preferate. Salonul Internațional de Carte Bookfest 2012 a reunit peste 150 de expozanți, într-un spațiu expozițional având o suprafață totală de 10.000 de mp.

Programul Bookfest a inclus peste 300 de evenimente, oferindu-le în fiecare zi celor prezenți ocazia de a-și petrece timpul în compania cărților bune și de a se întâlni cu personalități marcante ale lumii literare românești și franceze, filmul de artă și muzica de calitate.

Cele mai căutate titluri la Curtea Veche Publishing au fost Jamie, ministrul hranei sănătoase de Jamie Oliver, Eu şi Timpul. Viaţă, vocaţie, viziune de Margareta Pâslaru, urmate de volumul doctorului nutriţionist Mihaela Bilic, Sănătatea are gust, aflat în continuare între preferinţele românilor, şi Anul Regelui de ASR Principele Radu al României. Atenţia cumpărătorilor s-a îndreptat, de asemenea, înspre cărţile de dezvoltare personală şi profesională, beletristică, titlurile de sănătate sau gastronomie.

Printre cele mai bine vândute titluri Litera sunt Patrie și Destin. Biografia Principesei Moștenitoare a României de Diana Mandache. Un alt titlu cu numeroase exemplare vândute este Ciocnirea civilizațiilor de S. Huntington,  dar și Femeia albă pe bicicleta verde de Monique Roffey. Colecția recent lansată, IQ230, se mândreste deja cu un titlu foarte căutat, 50 de idei geniale de John Farndon. Foarte căutate au fost și cărțile din colecția Thriller, în frunte cu Sora de Rosamund Lupton și Câmpul cu iarbă neagră de Belinda Bauer, dar și colecțiile Bestseller Internațional si Top Zece – ghiduri turistice. Un an din viața familiei Chiț-Chiț este cel mai bine vândut titlu pentru copii, urmat de seria Citim în engleză.

Editura All a vândut cel mai bine volumul Rătăciri, de Horațiu Mălăele, unul dintre evenimentele publicistice ale acestei ediții Bookfest. „Estimările noastre indică vânzări cu 20% mai mari decât anul trecut și peste 12.000 de cărți vândute. Cea mai vândută carte a fost volumul Rătăciri al lui Horațiu Mălăele. În topul vânzărilor s-a aflat beletristica, urmată de cărțile pentru dezvoltare personală. Ca și la edițiile anterioare, sâmbătă și duminică s-au făcut cele mai multe cumpărături, astfel că în cele două zile am înregistrat 60% din încasările totale ale celor cinci zile de Bookfest“, a declarat la închiderea Bookfest Mario Demezzo, CEO Grup Editorial All.

„Ne-am bucurat să vedem că oamenii au fost foarte încântați de oferta noastră de carte. Propunerea Humanitas pentru publicul Bookfest a inclus 100 de tiluri noi, 20 de lansări și 40 de personalități invitate la standul editurii. Încasările au depășit clar nivelul anului 2011, cel mai cerut volum fiind Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 şi unele amănunte aproape de necrezut din preajma dramaticei noastre capitulări, semnat de Neagu Djuvara, titlu care a depășit pragul de 1000 de exemplare vândute“, a declarat Lidia Bodea, director general Editura Humanitas. Alături de acesta, Humanitas a mai vândut bine autori precum Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu, precum și cărți din colecțiile Raftul Denisei și Vintage.

Invitatul de onoare al ediției din acest an a fost Franța, prezența franceză fiind marcată de personalități de primă mărime din lumea literară. Vizitatorii Bookfest au avut ocazia să discute cu celebrul scriitor Michel Houellebecq, pentru care România este cea de-a treia țară unde a acceptat să vină, după Germania și Israel.

Alături de autorul Particulelor elementare, la Bookfest s-au aflat producătorul de televiziune Bernard Pivot, academicianul Dominique Fernandez, autorii Sylvie Germain, Nedim Gürsel, Yasmina Khadra, Yann Apperry și Nina Yargekov, dar și editorii Catherine Farin (Editions les Arènes), Marielle Kalamboussis (Albin Michel), Jean-Paul Hirsch (POL), Jean Mattern (Gallimard) și Teresa Cremisi (Flammarion).

 

Back to top