Când un episod din Star Trek aterizează în ”Gluma” lui Kundera

Când un episod din Star Trek aterizează în ”Gluma” lui Kundera

Orfan de mic, crescut într-un sat din Cehia de bunicii săi iubitori, Jakub Procházka devine dintr-un cercetător modest primul astronaut al țării. Când o misiune periculoasă către Venus îi oferă atât șansa de a fi erou, așa cum și a dorit dintotdeauna, cât și un mijloc de a ispăși păcatele tatălui său, fost informator comunist, Jakub se aventurează curajos în necunoscut, lăsând-o în urmă pe Lenka, soția și prietena lui cea mai bună. Singur în spațiu, Jakub trăiește aventuri paradoxale și se împrietenește cu o ființă extraterestră absolut neobișnuită – reală sau imaginară? – cu care poartă discuții filosofice despre artă și iubire.

În parte epopee spațială, în parte basm popular, Astronautul din Boemia este, totodată, un cântec de dragoste pentru orașul Praga, unde autorul și-a petrecut copilăria alături de tatăl său, după ce părinții au divorțat și mama sa a emigrat în Statele Unite. „Este orașul meu preferat din toată lumea, dar este fascinant să vezi cum acest frumos fundal arhitectural se transformă într-un mall. Unele transformări sunt dezamăgitoare, însă este interesant să văd cum orașul în care m-am născut devine o metropolă”, a declarat Jaroslav Kalfař.

Deși plasat în viitor, unul dintre punctele cheie ale romanului este folosirea spațiului cosmic ca o arenă în care se expun rezistențele unei societății care încă se luptă cu trecutul ei comunist. Dar această luptă este puternic ancorată pe pământ prin povestea familiei personajului principal, Jakub. Bunicii lui sunt țărani fermieri pentru care sacrificarea porcilor reprezintă un eveniment social în micul lor sat. Scenele acestea reprezintă însă amintirile din copilăria autorului: “Satul, casa sunt ale părinților mamei mele. Mi-am petrecut mult timp cu ei.”

Tragedia familiei lui Jakub este aceea de a se afla de partea greșită a istoriei, după căderea Uniunii Sovietice, din cauza trecutului dubios al tatălui său. „Am fost fascinat de această idee de a proveni dintr-o familie de colaboraționiști – având un tată care dintr-odată devine din erou ticălos”, spune autorul. „În Cehia, încă există atât oameni care îi condamnă pe cei care au colaborat cu securitatea și au obținut beneficii din asta, cât și oameni care idolatrizează anii comunismului”.

Ai senzația că un episod din Star Trek a aterizat în Gluma lui Milan Kundera. – The Guardian

Este mai mult decât un roman SF alert și nebunesc… Kalfař are o minte atât de ingenioasă și atâtea idei de explorat, iar scriitura lui e vie și sarcastică! O voce foarte distinctă, imposibil de confundat. Un debut de o imaginație frenetică, plin de vitalitate și originalitate. – New York Times

Convingător, ingenios și impresionant, romanul aduce în discuție felul în care ne lăsăm amprenta asupra istoriei. Dar adevărata sa misiune este de a demonstra ce ne definește ca oameni – legătura profundă cu ceilalți. – San Francisco Chronicle

Cu toată stranietatea spațiului cosmic, ceea ce impresionează în acest roman neobișnuit, melancolic, este nostalgia eroului după locul de unde a plecat și unde s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată. – New York Times Book Review

Familia lui Jaroslav Kalfař a avut o experiență diferită de cea a personajului său: după ce bunicul lui a refuzat să se alăture partidului comunist, tatăl său a fost dat afară de la universitate, fiind forțat să se angajeze într-o fabrică, pe un loc de muncă prost plătit. Toți banii pe care îi câștiga îi cheltuia pe filme, astfel că tatăl și fiul își petreceau timpul împreună pe canapea vizionând filme SF. “Avea o colecție impresionantă. Pot să spun că mă documentez pentru acest roman de când aveam cinci ani”.

Jaroslav Kalfař s-a născut cu un an înainte de Revoluția de Catifea din Praga. La 15 ani și-a urmat mama în Florida și a învățat limba engleză din cărți și desene animate. A abandonat liceul după un an de la sosirea în Stetele Unite ale Americii și și-a plătit cursurile la colegiu având diverse slujbe ocazionale ca tehnician foto, chelner sau casier, înainte de obține un loc la  University of Central Florida pentru a studia literatura engleză, cu specializare secundară în filosofie. Deține un Masterat în Arte Frumoase de la New York University, unde a beneficiat de o bursă Goldwater și a fost nominalizat la E.L. Doctorow Prize. I s-a acordat National Endowment for the Arts Creative Writing Fellowship 2018. Locuiește în Brooklyn.

Jaroslav a început să scrie povestiri și a urmat un Master în Arte Frumoase la New York, unde Astronautul din Boemia a început să prindă viață – inițial ca o poveste despre un astronaut american a cărui soție cere divorțul în timp ce acesta se afla într-o misiune în spațiu. Dar, deși Kalfař devenise cetățean american, el nu a putut să renunțe la locul pe care continuă să-l considere acasă. „Am vrut ca prima mea carte să fie despre poporul meu, despre țara mea”, spune el. Modulul de filosofie l-a ajutat să scrie acest roman.

Astronautul din Boemia este romanul său de debut. Întrebat ce este de fapt romanul său, el a răspuns: „Este un SF istoric cu accent filozofic într-o atmosferă romantică. Cea mai mare speranță a mea este ca acest roman să fie ceva ce cititorul nu a mai citit vreodată.”

Back to top