Cărțile care (te) vindecă

Cărțile care (te) vindecă

O întâmplare nefericită din familie m-a făcut să îmi dau seama că noi nu avem în spitale psihologi și nutriționiști, specialiști care să te sfătuiască după o operație complicată, după care trebuie să îți schimbi efectiv viața. Nu sunt!

Te bazezi pe sfaturile chirurgului, ale oncologului, dar parcă nu e destul. Căci o boală fatală, descoperită de azi pe mâine, care necesită o operație de urgență și un tratament chimio după aceea nu te lasă să mai respiri altceva decât frică, depresie, disperare, incertitudine. Bâjbâi în obscuritate, mereu îți vin întrebări la care nu poate răspunde nimeni cu siguranța de care ai nevoie. Nu știi dacă mai e bine să faci aia sau ailaltă, să mănânci aia sau ailaltă, dacă să îți păstrezi regimul alimentar, ritmul social – toate se pierd într-o pâclă în care luminos rămâne doar dignosticul implacabil.

Ei bine, poți să fii și victima colaterală a bolii, persoana a cărei datorie e să aibă grijă de cea bolnavă și să îi îndepărteze temerile, să îi dea speranță și încredere în mâine și poimâine și răspoimâine…Și din nou constați că nu ai pe cine întreba lucruri diverse.

Unde te duci? Eu m-am dus către cărți, altă idee n-am avut. Însă și aici am avut surpriza să constat că dintre miile de titluri, sunt doar câteva zeci – poate o sută de cărți care te pot ajuta efectiv să afli răspunsuri. Am rugat prietenii să îmi recomande titluri esențiale, am căutat și eu, iar în final am făcut un raft cu titluri de sănătate. Care arată cam așa:

Studiul China și Furculițe în loc de cuțite plus Hrană pentru sănătate – pentru că înțelegi ce faci greșit cu nutriția ta și înveți să pui bazele unei alimentații sănătoase.

Terapia Gerson pentru vindecarea cancerului și a altor afecțiuni cronice – aici găsești coordonatele esențiale ale vieții de după operație.

Cancerul poate fi învins și Exerciții de meditație pentru depășirea depresiei – două cărți cu soluții vindecătoare. Povești ale unor oameni care au învins boala și tehnici de meditație care să alunge griul din suflet.

Fii propriul tău șaman – pentru că există și soluții alternative, care merită încercate.

Iar ca să înțelegeți despre ce e vorba și cu ce vă luptați, citiți Împăratul tuturor bolilor – o biografie impresionantă a cancerului. O boală care a distrus mii și mii de vieți, care are probabil sute de forme și declinări și care parcă a devenit virală în ultimii ani. Dacă mi-e dat să aud vreo poveste nefericită, are aproape sigur și cuvântul cancer în ea.

Dar suntem pe lumea asta ca să trăim cât mai frumos, să trecem peste necazuri și să înfruntăm relele. Dacă soarele răsare în fiecare zi, de ce să nu ne bucurăm de el cât mai multe zile? Zâmbind!

Back to top