Cristian Teodorescu: Cele zece cărţi ale poruncilor mele interioare

Cristian Teodorescu: Cele zece cărţi ale poruncilor mele interioare

Cristian Teodorescu este unul dintre cei mai apreciați jurnaliști și un autor contemporan remarcabil. L-am provocat să ne dea lista celor mai iubite zece cărți ale sale, titlurile la care se întoarce din când în când sau care i-au rămas în suflet.

1. Maestrul şi Margareta – Un roman pe care îl tot recitesc, chiar dacă-i ştiu pe de rost multe pagini. La fiecare lectură am impresia că Bulgakov mai are ceva să-mi spună. Şi-mi spune.

2.Un veac de singurătate – Cel mai tare drog dintr-o ţară exportatoare de  droguri tari. Marquez e un Pablo Escobar al literaturii universale.

3. O mie şi una de nopţi – Cîţi scriitori s-ar apuca de această meserie, dacă ar şti că îi aşteaptă călăul după un text prost?

4. Marile speranţe – Capela Sixtină a lui Dickens.

5. Fraţii Karamazov – Dacă diavolul şi bunul Dumnezeu ar fi scris împreună un roman, acel roman nu putea fi decît Fraţii Karamazov

6. Povestirile lui Cehov – Prin acumulare, cel mai mare roman al sfîrşitul de secol 19, iar la bucată, reţetele pentru cititorul obişnuit ale unui geniu travestit în medic de casă.

7. Moby Dick – Ai o fixaţie, dar vrei să dovedeşti că nu ţi-ai pierdut minţile? Citează din romanul lui Melville în care nebunia cuiva se transformă în obsesie colectivă.

8. Metamorfoza – De fiecare dată cînd am recitit nuvela lui Kafka, m-am întrebat cum ar fi fost dacă un gîndac de bucătărie s-ar fi trezit om într-o dinimeaţă.

9. Moarte la Veneţia – Cum descoperi cine eşti de fapt, după ce ţi-ai închipuit o viaţă întreagă, o parte a ei suferind de efectele celebrităţii, că eşti cu totul altfel.

10. Decameronul – Dovada palpabilă că ciuma n-a produs numai chestii de speriat. A umplut cimitirele pe vremea lui Boccaccio, dar a umplut ulterior bibliotecile cu acest roman care a sfidat-o.

Back to top