Cum poate Bucurestiul redeveni Micul Paris…

Într-o locatie deloc întâmplătoare, încărcată de istorie, la Palatul Şuţu, a avut loc marți seară, lansarea volumului Bucureştiul european de Bogdan Andrei Fezi. Publicul în mare parte vârstnic, venit în număr mare la eveniment, răsfoia nostalgic volumul plin de fotografii ale Bucureștiului interbelic, retrăind parcă acele timpuri.

Bucurestiul European

Extrem de bine documentat și studiind evoluția istorică a Bucureștiului din punct de vedere arhitectural, autorul analizează în această carte, buna legatură din punct de vedere urbanistic care a existat între Paris și București, prin păstrarea relațiilor între Primăriile celor două orașe, vreme de un veac, dovadă și faptul că Bucureștiul a fost numit Micul Paris.

Cartea este optimistă prin faptul că prezintă un București cu orientarea spre viitor, readuce în discuţie istoria arhitecturală a Bucureștiului într-o manieră plăcută, cu termeni eligibili și simpatici, alăturând comentarii pertinente din perspectiva arhitectului Bogdan Andrei Fezi.

Bucurestiul interbelic
Bucurestiul interbelic

„Bucureștiul a fost construit pe o mlaștină”

Neagu Djuvara a făcut o critică la adresa Bucureștiului de azi, prin faptul că nu există o armonie  arhitecturală, totul fiind amestecat, datorită corupției, clădirile vechi și cele noi întâlnindu-se peste tot. A apreciat faptul că este o carte europeană pentru un București care a fost european încă de la începuturi, numindu-se Micul Paris datorită oamenilor și stilului luxos de viață deau atunci și nu arhitecturii. De altfel, Bucureștiul a fost construit pe mlaștină, având la începuturi doar lacuri și paduri, ulterior construindu-se ziduri.

Ana-Maria Zahariade a considerat că Bucureștiul european este un album de fotografie comentata, deosebindu-se de celelalte cărți în acest stil, printr-o prezentare atractiva a imaginilor și comentarea specializată a acestora.

Bogdan Andrei Fezi este arhitect, doctor în arhitectură şi urbanism al Universităţii Paris VIII, şef de lucrări la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti şi director de proiect la Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză şi Consulting al Universităţii. Autorul are în portofoliu nu doar numeroase proiecte publicate şi premiate internaţional, ci şi publicaţii în reviste de specialitate, multe dintre acestea analizând arhitectura şi urbanismul Bucureştiului.
Volumul Bucurestiul european publicat la Editura Curtea Veche, reprezintă rezultatul proiectului de cercetare intitulat Bucureşti, „Micul Paris”. Modelul francez şi european. Trecut şi perspective în arhitectură şi urbanism, derulat în cadrul Centrului de Cercetare, Proiectare, Expertiză şi Consulting al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti.

Back to top