5 secunde. De atât spune Mel Robbins că e nevoie pentru a-ți schimba viața. Autoarea ne propune o soluție simplă – care dă și titlul bestellerului său, Regula de 5 secunde – pentru a combate acea tendința de a amâna anumite decizii și acțiuni, pe care o avem cu toții.

5 secunde pentru a-ți schimba viața? Ei bine da, e de părere Mel Robbins, care trece în revistă în volumul publicat în România la editura Lifestyle Publishing, experiențe personale care au condus-o la formularea acestei reguli simple și eficiente. „Ești pe cale să înveți un lucru remarcabil – durează doar cinci secunde ca să-ți schimbi viața”, spune Mel. „Sună ca o șmecherie, nu-i așa? Dar nu e. E știință.”

Cum funcționează Regula de 5 secunde?

2333Când ezităm în loc să acționăm, Mel ne sfătuiește să numărăm invers: 5-4-3-2-1 și să apoi să trecem imediat la fapte. Regula aceasta este o formă de metacogniție simplă, confirmată științific. Atunci când este folosită produce o transformare la nivel mental, o schimbare imediată și durabilă a comportamentului. Este întrerupt astfel obiceiul de a analiza prea mult o situație și se activează lobul frontal, care declanșează acțiunea.

La ce folosește Regula de 5 secunde?

Regula de 5 secunde funcționează tocmai pentru că e atât de simplă. Totul este să vrei să o aplici și să nu renunți la acest ritual. Iată la ce folosește:

 • Te învață CUM să faci schimbarea.
 • Te ajută să devii mai productiv și să capeți încredere în forțele tale.
 • Te împinge să ieși din zona de confort pentru a deveni mai eficient. În fiecare dintre noi se ascunde un star, un lider, un sportiv, un artist, un geniu. De ce să nu-i dăm voie să se arate?
 • Te ajută să-ți controlezi emoțiile.
 • Este un instrument puternic în lupta cu depdendențele și depresia.
 • Te ajută să nu-ți mai faci griji inutile.

Mel Robbins povestește în cartea sa Regula de 5 secunde despre momentele dificile prin care a trecut de-a lungul anilor și cum a învățat să treacă peste ele aplicând acest truc simplu, care nu cere decât voință și perseverență. Iată 7 lucruri mai puțin știute despre autoare și regula sa:

 1. Înainte să devină cunoscută în toată lumea, Mel a trecut prin perioade dificile, în care s-a confruntat cu probleme grave legate de bani, muncă și căsnicie. „Mă simțeam înfrântă tot timpul.”
 2. Mel a inventat regula de 5 secunde ca un truc pentru a se obișnui să se trezească dimineața imediat ce sună alarma, fără a mai apăsa butonul snooze. O reclamă la TV i-a atras atenția: „pe ecran era imaginea unei lansări de rachetă. Am auzit celebra numărătoare inversă 5-4-3-2-1. Mi-am zis: asta e, mâine dimineață am să mă lansez din pat… ca o rachetă.”
 3. Prima oară când a vorbit în public despre Regulă a fost în 2011, în timpul unei prezentări TEDx intitulate „Cum să nu-ți mai pui singur piedici”. Peste 12 milioane de oameni au urmărit prezentarea. Peste 100.000 de oameni din peste 80 de țări i-au scris lui Mel despre experiențele benefice pe care le-au avut folosind Regula.
 4. Directorii executivi de la unele dintre cele mai respectate branduri din lume folosesc regula ca să-și ajute managerii să se schimbe, să impulsioneze vânzările, să stimuleze echipele și ca să inoveze. Printre companiile care o folosesc se numără Microsoft, Xerox, Johnson&Johnson, Nestle, Marriott, dar și Harvard Business School.
 5. Folosind Regula, Mel și-a vindecat, printre altele, teama de avion.
 6. În 2016 a fost numită cea mai solicitată vorbitoare de sex feminin din America. Are 98 de prezentări într-un an.
 7. Deși folosește constant Regula, Mel mărturisește că nu și-a depășit niciodată temerile și nervozitatea, însă le folosește pur și simplu în avantajul său.

Vlogger, antreprenoare de success, autoare de bestselleruri, comentator și analist CNN, gazda unor emisiuni de radio și TV de mare audiență, redactor colaborator la revista SUCCESS,  Mel Robbins a devenit, după apariția acestei cărți, unul dintre cei mai căutați speakeri din lume.