Ce cărți aș recomanda cititorilor BookMag?

James Joyce Ulise. Cartea care mi-a schimbat viața, epifania care m-a făcut scriitor, credința că viața fiecărui om e o odisee care merita povestită sau imaginată.

William ShakespeareFurtuna. După ce citiți Hamlet și Regele Lear veți fi surprinși de înțelepciunea senină a lui Prospero, care renunță la răzbunarea devastatoare pentru iertarea izbăvitoare.

F.M. DostoievskiIdiotul. Prințul Mîșkin, angelicul, contraponderea luminoasă a demonilor care bântuie Crimă și pedeapsă, Frații Karamazov, Demonii.

Mihail BulgakovMaestrul și Margareta. O poveste de dragoste, un pact faustic încheiat de Margareta, în care Diavolul îi ajută să evadeze pe îndrăgostiți din infernala lume sovietică. De citit împreună cu Ilf și PetrovDouăsprezece scaune și Vițelul de aur.

William Faulkner Hoțomanii. Ultimul său roman pentru că e o introducere amuzantă în lumea Yoknopatawphei.

Mario Vargas LlosaRăzboiul sfârșitului lumii. Epopeea unei secte apocaliptice, cu personaje fabuloaseepic pur într-o orgie panoramică.

Laurence SterneTristram Shandy și Alasdair GrayLanark.  Capodopere inclasabile, scrise cu o originalitate provocatoare și seducătoare.

Haruki MurakamiCronica păsării arc și 1Q84. Dacă vreți un nou tip de fantastic  dincolo de realismul magic sau oniric,  într-o Japonie uneori halucinantă.

Philip RothOperațiunea Shylock. N-am citit nimic mai inteligent, mai profund și mai ironic despre sionism si antisionism.

Amos OzPoveste  despre dragoste și întuneric. Nașterea unui stat, Israelul, și a unei națiuni însoțește nașterea unui mare scriitor sau invers?

Bonus, dacă vă plac romanele fals polițist-detectivistice (a avut loc o crimă, cine-i autorul?), neapărat să citiți, nu contează ordinea: Umberto EcoNumele trandafirului și Orhan PamukMă numesc Roșucare miros tare mult a capodopere.