Dezbatere inedită la Gaudeamus – Editorul Magdalena Mărculescu vs. scriitorul Florin Iaru alături de doi elevi

Dezbatere inedită la Gaudeamus – Editorul Magdalena Mărculescu vs. scriitorul Florin Iaru alături de doi elevi

Vineri, 21 noiembrie, începând cu ora 14:30, în ceainăria de la Tărgul de Carte Gaudeamus are loc a doua dezbatere pro/contra între scriitori și elevi din seria de conferințe civice „Despre buna folosință a lecturii”. Tema evenimentului este „Ar trebui să ne întoarcem la cunoașterea istoriei prin lectură?” și îi pune față-n față pe Magdalena Mărculescu – director editorial Grupul editorial Trei alături de Carmen Pălimariu – elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și, de cealaltă parte a argumentelor, Florin Iaru – scriitor și Sonia Maria Pavel – elevă la Colegiul Național Sfântul Sava.

conferinta2_lectura_florin-iaru_magda-marculescuPoate un film artistic despre debarcarea din Normandia să spună totul sau chiar mai mult decât o carte de documente din arhiva sau o carte de memorii? Cum supraviețuiește cartea de istorie în bătălia cu impactul tehnologiei și al cunoașterii intermediate? Decizia de „întoarcere” la lectură ar fi una atât individuală, de înțelegere personală, cât și una de politici educaționale. Ce ar avea de înlocuit? O formulă de cunoaștere a istoriei bazată pe stimuli vizuali, viteză și imagine, o cunoaștere din filme documentare sau fictiune, din reportaje sau filme pe youtube. Este ceva de neînlocuit în lectură, ceva care poate produce prin pierdere daune serioase în felul în care ne exersăm sensibilitatea pentru ceea ce are important istoria de spus? Ce înseamnă de fapt lectura și de la ce să ne întoarcem la ea?  Cum s-ar putea realiza asta și de unde urgența? Și de ce istoria ar fi printre primele pe listă?

ARDOR alături de partenerii săi, Asociația Culturală BookMag și Radio România Cultural, invită publicul de la târg să afle împreună câteva răspunsuri la aceste întrebări și altele într-o dezbatere pe un format pro/contra practicat de ARDOR de peste 20 de ani și adus la Tărgul Gaudeamus.

Dezbaterea de vineri este a doilea eveniment din seria de conferințe civice „Despre buna folosință a lecturii”, primul s-a desfășurat la târgul de carte Gaudeamus 2013 și i-a avut ca protagoniști pe Costi Rogozanu (scriitor) și Sorin Despot (poet). Dezbaterea va fi transmisă live pe frecvențele Radio România Cultural.

Despre proiect:

Conferințele „Despre buna folosință a lecturii” pun în valoare liceeni și profesori care intră în dialog și dezbatere cu reprezentanți ai comunității literare și culturale românești.

Comunitatea culturală știe că în liceele din toate localitățile din România se află, la vârsta adolescenței, toți potențialii cititori dar și viitorii scriitori, jurnaliști sau critici și îndrumătorii lor. Ceea ce face proiectul „Despre buna folosință a lecturii” este să provoace întâlnirea dintre aceștia într-o formulă care are ca punct de start un debate (dezbatere pro-contra) în care elevi și profesori fac echipe alături de personalități culturale (scriitori, manageri, editori, critici). Abordarea pro-contra este una dinamică și provocatoare, dând șanse egale fiecăreia dintre părți pentru a „câștiga” votul audienței dar și pentru a crea un spectacol de idei atractiv pentru elevi.

Inițiat de ARDOR în parteneriat cu Asociația Culturală BookMag și cu Radio România Cultural, proiectul este posibil prin sprijinul Fundației Rațiu din Marea Britanie, iar parteneri sunt Editura Cartea Românească, Editura Polirom și Editura Trei.

Back to top