Doina Ruşti a lansat Patru bărbaţi plus Aurelius

de Cristina NEMEROVSCHI

Patru bărbaţi seducători şi inevitabili, motanul buclucaş Aurelius şi noul roman al prozatoarei Doina Ruşti (Patru bărbaţi plus Aurelius, apărut la Polirom în colecţia Ego.Proză) au fost motivele unei întâlniri cât de poate de nonconformiste ce a avut loc pe 19 mai, în clubul Control din Bucureşti.]

Întâlnirea moderată de Oana Boca i-a adus alături pe Doina Ruşti şi invitaţii săi: Dan-Silviu Boerescu, Daniel Bănulescu, Bogdan Alexandru-Stănescu şi Bogdan Odăgescu. Aşa cum şi locul întâlnirii a fost unul ieşit din tipare, aşa cum şi proaspăt lansatul roman al autoarei este unul cu o temă inedită şi cu un stil aparte, discuţiile nu au îmbrăcat forma unei lansări obişnuite, clasice. Am asistat mai degrabă la o întâlnire între câţiva scriitori carismatici, ce au discutat amical şi sincer despre o carte abia ieşită din tipar. Dan-Silviu Boerescu a mărturisit că abia a terminat de citit Patru bărbaţi plus Aurelius şi că a fost plăcut impresionat de prozatoare şi cu această cea mai recentă carte a sa. El a spus despre scriitura Doinei Ruşti că posedă o „versatilitate superioară” şi că romanul e o parodie excelentă a sfârşitului literaturii, iar rescrirea şi mitologizarea romanelor clasice construieşte borgesian mesajul.

La rândul său, Bogdan Odăgescu a argumentat în favoarea faptului că Doina Ruşti este o autoare care se reinventează cu noua sa carte, idee susţinută şi de Dan-Silviu Boerescu, care este de părere că fiecare carte a Doinei Ruşti este unică şi inedită. S-a vorbit şi despre riscul de a scrie un roman al cărui stil se apropie de cel al thrillerelor poliţiste dar a cărui miză este în acelaşi timp una extrem de importantă, cum este cazul unei cărţi despre sfârşitul literaturii sau “moartea literaturii”, cum spune chiar autoarea. „A riscat şi a riscat bine”, a conchis B. Odăgescu. Tot el afirmă despre carte că: „Este romanul unuia dintre cei mai enigmatici motani ai literaturii române, o figură felină care se înscrie foarte bine în seria de personaje obsesive, marca Doina Ruşti.”

Daniel Bănulescu a rememorat câteva amintiri legate de prima întâlnire cu scriitura Doinei Ruşti, remarcând şi el că noul roman al autoarei are stil poetic iar forţa scriiturii e la nivelul unui scriitor profesionist şi apreciat în cercuri largi precum Petru

Popescu. Bogdan Alexandru-Stănescu a adus în discuţie un motiv interesant, cel al numelui ratat al personajului feminin al cărţii – Licia. El consideră că scrisul Doinei Ruşti se apropie de Calvino prin “epicul ratării”, ce urmăreşte o evoluţie de la acest nume ratat al personajului introdus în scenă până la episoadele ce accentuează depresia acesteia.

Pentru cei care încă nu au citit romanul Patru bărbaţi plus Aurelius, cu siguranţă discuţiile are au avut loc în cadrul evenimentului din clubul Control le-au stârnit curiozitatea. Asta, dacă prezentarea cărţii nu o făcuse deja: “Romanul Patru bărbaţi plus Aurelius povesteşte despre ceea ce se întâmplă înainte de instalarea unei psihoze. Ca orice deranjament psihic, şi acesta descinde din nefericiri spirituale şi sexuale. Licia are parte de ambele drame: bărbaţii de care se îndrăgosteşte sunt donjuani inaccesibili, iar, in mod inexplicabil, cu fiecare întâlnire, plăcerea ei de a  citi romane se topeşte fără urmă. Această situaţie îşi are rădăcinile în adolescenţa patronată de figura unui pisoi, pe cât de seducător pe atât de malefic. Povestea se petrece pe fondul istoriei actuale, în care literatura tradiţională se stinge lin. Însăşi Ligia ia parte la această schimbare: ea trece pe nesimţite din fotoliul tihnit al cititorului într-o lume de artificii, de coincidenţe neverosimile, adică în lumea vijelioasă a ficţiunii!”

Citind romanul Doinei Ruşti, te laşi prins într-adevăr în gradaţia tumultoasă a întâmplărilor. În final, când moartea literaturii apare ca o concluzie firească a evoluţiei de până atunci, ajungi să o priveşti, în cartea Patru bărbaţi plus Aurelius, ca pe ceva inevitabil, ca și pe cei patru bărbați care o împing pe Licia în această criză. Autoarea mânuieşte personajele cu abilitate şi umor, iar acţiunea curge firesc spre deznodământ, fără accente tragice.

Ploaia din seara de 19 mai, adusă – cine ştie? – poate chiar de enigmaticul şi nefastul Aurelius (pe care, culmea, după ce termini de citit romanul, ajungi chiar să-l îndrăgeşti, ca pe un încurcă-lume simpatic ce îşi bagă coada tărcată printre preocupările oamenilor mari) nu i-a împiedicat pe prietenii şi admiratorii Doinei Ruşti să îi fie alături la această lansare. Pe lângă cei șase prezenți pe „scenă” – Doina Ruști, Oana Boca, Dan-Silviu Boerescu, Daniel Bănulescu, Bogdan Alexandru-Stănescu şi Bogdan Odăgescu, i-am remarcat în public și pe Bogdan Coșa, Leonard Ancuța, Cristina Toma, dar mai ales oameni din presă şi televiziuni, regizori şi actori din ultima generaţie (Alexandra Băilă, de exemplu)

Un filmuleţ al lansării: http://www.youtube.com/watch?v=kq3T_qUevrQ&feature=player_embedded

Mai multe despre Patru bărbați plus Aurelius găsiți aici: http://www.elefant.ro/carti/fictiune/literatura-romana/literatura-romana-contemporana/patru-barbati-plus-aurelius-113243.html

Back to top