Dublarea ofertei de eBook-uri, obiectivul Polirom pentru 2012

Dublarea ofertei de eBook-uri, obiectivul Polirom pentru 2012

La şase luni după lansarea primelor cărţi în format digital, Polirom are deja o ofertă de 250 de titluri, din care nu lipsesc cele de literatură română şi universală, nici cărţile de istorie, critică literară, religie, sociologie sau psihologie. Aflată însă la început de drum, industria de e-publishing din România propune încă prea puţin potenţialilor cititori, chiar dacă oferta o depăşeşte pe cea a unor ţări precum Austria sau Slovenia. Conform raportului publicat de www. publishersweekly.com, oferta de cărţi digitale în anul 2011 a fost de 25.000 de titluri în Germania, 22.000 în Franţa, 10.000 de titluri în Spania şi Italia, 5.000 în Suedia şi Olanda şi 18.000 în Polonia, în vreme ce oferta românească poate fi estimată doar la circa 1.000 de titluri. Este şi motivul pentru care Polirom îşi propune să lanseze în 2012 minim 250 de titluri noi în format digital, ceea ce ar însemna şi o dublare a ofertei actuale.

Conform aceluiaşi raport, cu excepţia Statelor Unite şi a Marii Britanii, ponderea cărţilor digitale în cifra de afaceri a industriei editoriale din anul 2011 s-a menţinut la un nivel redus: 1% în Germania, 1,8% în Franţa şi Spania, 1,2% în Suedia şi 1% în Olanda. O pondere de 1% la finele anului 2012 ar putea reprezenta pentru Polirom o ţintă ambiţioasă, dar posibil de atins. Ea depinde însă de creşterea gradului de echipare a populaţiei cu e-readere, dar şi de dezvoltarea canalelor de distribuţie pentru cărţile digitale. Proiectul Editurii Polirom este realizat în parteneriat cu www.elefant.ro, cea mai importantă platformă de descărcare a cărţilor digitale din România (cu circa 700 de titluri în ofertă).

Recent, cărţile digitale ale editurilor Polirom şi Cartea Românească au devenit disponibile şi pe cîteva librării virtuale internaţionale de prestigiu, cum sînt iBookstore (Apple), Barnes & Noble (Nook Books) sau Reader Store (Sony).

 

Suport clasic şi suport digital

Preţul mediu al cărţilor digitale Polirom este de circa 14-15 lei, situîndu-se, în general, între 8.95 lei şi 24.95 lei, adică între 50% şi 70% din preţul cărţilor paperback tipărite. Astfel, el se situează sub preţul mediu din alte ţări, care, conform raportului publicat de publisherweekly.com, este de 7,7 dolari în SUA, 9,7 lire sterline în Marea Britanie sau 12 euro în Italia şi Germania. în viitor, se estimează că preţurile vor putea să scadă dacă Uniunea Europeană va adopta decizia de aliniere a cotei de TVA pentru cărţile digitale la nivelul celei pentru cărţile tipărite. în România, cota de TVA pentru cărţile tipărite este de 9%, în vreme ce pentru cărţile digitale, cota este de 24%. O reglementare din partea UE menită să înlăture discrimarea care favorizează cărţile tipărite pe suport clasic (hîrtie) faţă de cele pe suport digital este aşteptată în cursul acestui an, a declarat comisarul european pentru agenda digitală, olandeza Neelie Kroes, cu ocazia Tîrgului de Carte de la Frankfurt. Franţa şi Luxemburg au adoptat deja măsuri fiscale în acest sens, reducînd cota de TVA în cazul eBook-urilor la 7%, respectiv 3%, înţelegînd să încurajeze astfel o industrie culturală aflată în plină expansiune.

 

Topul celor mai vîndute zece cărţi în format digital ale editurii Polirom

Clasamentul arată că, după primele şase luni, opţiunile cititorilor se îndreaptă atît către literatura română contemporană, cît şi spre cea universală:

1. Solar, Ian McEwan

2. Sînt o babă comunistă!, Dan Lungu

3. Litera din scrisoarea misterioasă, Alex. Leo Şerban

4. Anna Karenina, Lev Tolstoi

5. Slăbeşti mîncînd. Cum să scapi de kilogramele în plus şi să mănînci după pofta inimii, Gabriela Man

6. Demonii, F.M. Dostoievski

7. Matei Brunul, Lucian Dan Teodorovici

8. Crimă şi pedeapsă, F.M. Dostoievski

9. Despre lucrurile cu adevărat importante, Alexandru Paleologu

10. Jurnalul fericirii, N. Steinhardt

În top, se află şi cărţi semnate de Ion Vianu, Gabriela Adameşteanu, Cristian Tudor Popescu, Anna Gavalda, Filip Florian, George Orwell, Bogdan Murgescu, Mihail Bulgakov, Ioan Petru Culianu, Vasile Ernu, Daniela Zeca, Adrian Marino, Marta Petreu ş.a. Totuşi, numărul exemplarelor vîndute se menţine încă relativ redus, titlurile situate pe primele locuri din top înregistrînd între 100 şi 150 de descărcări fiecare. Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, dar şi David Lodge sau Chuck Palahniuk sînt autorii ale căror cărţi se regăsesc şi în topul vînzărilor de pe Apple iBookstore.

Printre autorii pe al căror succes Editura Polirom pariază în 2012 şi ale căror cărţi vor fi editate în format digital, se numără: Philip Roth, Elif Shafak, Paul Auster, Sophie Kinsella, Gelu Naum, Elfriede Jelinek, David Lodge, Andrei Oişteanu, Emir Kusturica, Valeriu Anania, Gheorghe Crăciun, Comac McCarthy, Johnatan Coe, Cătălin Dorian Florescu, P.G. Wodehouse, Cezar Paul Bădescu, Horia Ursu ş.a.

Cele mai recente cărţi digitale Polirom: Marta Petreu, Filosofia lui Caragiale, Regina Maria a României, Însemnări zilnice. Volumul al IX-lea (1 ianuarie-31 decembrie 1927), David Lodge, Meserie!, Alexandra Ares, Viaţa mea pe net, Radu Mareş, Deplasarea spre roşu, Victor Suvorov, O să vă îngropăm! Cronica măreţului deceniu, Livius Ciocîrlie, La foc mărunt.        

 

Back to top