FILIT 2014: la crème de la crème din literatura națională și mondială

FILIT 2014: la crème de la crème din literatura națională și mondială

Ediția 2014 a FILIT va reuni peste 300 de invitați de seamă ai literaturii mondiale și române, precum și traducători, manageri culturali, critici și jurnaliști culturali. Astfel, publicul se va bucura de prezența scriitorilor străini Herta Muller (Germania), David Lodge (Marea Britanie), Sahar Delijani (Iran, în prezent locuiește în Italia), Romain Puertolas (Franța), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania), Edward Hirsch (SUA), Guillermo Arriaga ș.a..

Pe lista scriitorilor români confirmați se numără Radu Aldulescu, Lavinia Braniște, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Vasile Ernu, Norman Manea, Ioana Nicolaie, Marta Petreu, Andrei Ruse, Ana Mara Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceavă, Ion Vianu, Matei Vișniec, Alexandru Vlas.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a acordat patronajul unui eveniment cultural, apreciind importanţa europeană a FILIT.

„Prima ediție a FILIT a avut un succes extraordinar, cu multiple ecouri la nivel local, național și internațional. A fost o adevărată sărbătoare a literaturii și a cărții, care va continua și în acest an. Ne bucurăm să vedem România, și Iașiul, pe lista organizatorilor de evenimente literare de anvergură europeană ce promovează diversitatea culturală și lingvistică a Europei”, susţine Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

„Anul trecut, FILIT a fost cel mai cunoscut eveniment cultural care a avut loc în Iaşi, depăşind cu mult graniţele ţării. FILIT s-a consacrat nu doar în presa internaţională, dar mai ales în inimile celor care ne-au trecut pragul. FILIT este cel mai important, în primul rând calitativ, eveniment de gen din sud-estul Europei. Prin FILIT, Iaşiul este prezent pe harta mondială a culturii şi, an de an, organizarea acestui eveniment conferă Iaşului argumente puternice în obţinerea titlului de Capitală Culturală în 2021. Anul acesta organizăm ediţia a II-a a FILIT cu aceiaşi oameni care au adus succesul primei ediţii, alături de mediul academic ieşean, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi toţi cei care ni s-au alăturat încă din 2013 şi, la anvergura invitaţilor care ne-au confirmat prezenţa până în acest moment, am certitudinea că şi această ediţie va fi un succes”, a spus Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Scriitorul britanic David Lodge este unul dintre cei mai populari autori în România, fiind apreciat atât de critica literară, cât și de un public foarte larg. Acceptul lui Lodge de a participa la FILIT este cu atât mai important cu cât aparițiile sale publice în ultimii ani au fost extreme de puține în cadrul festivalurilor, iar aceasta este prima sa vizită în România. Rectorul Universității, Vasile Ișan, și decanul Facultății de Litere, Codrin Liviu Cuțitaru, au anunțat faptul că Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași va acorda lui David Lodge, în cadrul FILIT, titlul de Doctor Honorius Causa.

„FILIT este evenimentul literar cu cel mai mare public din ţară. Cu această ocazie, Iaşiul a descoperit că are un public literar subestimat, care până acum nu a avut ocazia să-şi arate potenţialul. FILIT a arătat că spaţiul public ieşean poate fi populat cu evenimente de înaltă ţinută culturală şi de anvergură europeană, aducând în acelaşi timp un public foarte numeros şi divers”, a declarat Dan Lungu.

Un proiect original lansat în cadrul FILIT, ediția 2014, îl reprezintă o serie de reportaje realizate de cunoscutul jurnalist Viorel Ilișoi, menite să promoveze muzeele literare ieșene și să pună în valoare patrimoniul literar. Textele, de o mare valoare documentară și redactate într-un stil unic, vor fi traduse în limba engleză, tipărite și distribuite la nivel național și internațional.

Un alt proiect original la cea de-a doua ediție FILIT este programul „Rezidențele FILIT pentru traducători”, rezidențe care anul acesta au fost acordate astfel:

O rezidenţă FILIT „Memorialul Ipoteşti”, Botoşani, comuna Mihai Eminescu, Ipoteşti: Fanny CHARTRES (franceză)

Două rezidenţe FILIT „Hotel Belvedere”, Vatra Dornei, județul Suceava: Vanina BOZHIKOVA (bulgară);  Alexander-John DRACE-FRANCIS (engleză);

Trei rezidenţe FILIT „Muzeul Literaturii Române Iaşi”, Iaşi: Lora NENKOVSKA (bulgară); Joanna KORNAS-WARWAS (polonă); Gabriella KOSZTA (maghiară).

Organizat sub Înaltul Patronaj al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, FILIT 2014 se concentrează în jurul a cinci secţiuni principale:

„Casa FILIT” (întâlniri şi dezbateri cu publicul în Piaţa Palatului Culturii, loc în care va fi amplasată o construcţie modulară ce va găzdui evenimente publice, dar şi Centrul de Presă al evenimentului şi expoziţii de carte cu vânzare);

„Serile FILIT” (evenimentele de seară, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Iaşi);

„Întâlniri în licee” (cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, cărora li se alătură întâlnirile cu liceeni organizate în secţiuni distincte „Întâlnirile Alecart”, în Aula Magna a Universităţii „Petre Andrei”, şi „Întâlnirile Clubului de Lectură Logos” de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Iaşi, în sala Pod Pogor, Muzeul Literaturii Române Iaşi);

Târgul de Carte Bookfest (3-5 octombrie, în Sala Paşilor Pierduţi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”);

„Casa Poeziei”, o noutate absolută în acest an, care va reuni în toate zilele de festival întâlniri şi lecturi ale poeţilor români, la Casa Dosoftei (lista poeţilor invitaţi, precum şi structura programului vor fi detaliate curând). De asemenea, nu va lipsi din programul FILIT 2014 nici „Noaptea albă a Poeziei”. Poeţii care vor citi în acest an la FILIT sunt: Constantin Acosmei, Radu Andriescu, Liviu Antonesei, Michael Astner, Svetlana Cârstean, Mariana Codruţ, Emilian Galaicu-Păun, Bogdan Ghiu, Adela Greceanu, Nora Iuga, Florin Dan Prodan, Nicolae Prelipceanu, Dan Sociu, Octavian Soviany, Aleksandar Stoicovici, Krista Szöcs, Robert Șerban, Radu Vancu, Elena Vlădăreanu, Răzvan Țupa. NAP2 este gândit ca un maraton de poezie la care vor participa toţi autorii invitaţi şi care se va încheia cu un concert special al trupei KUMM.

FILIT s-a remarcat deja în presa internaţională ca unicul eveniment literar din România de anvergură, publicaţii prestigioase acordând spaţii largi primei ediţii: Frankfurter Allgemeine Zeitung , El Pais, Der Freitag, Le Monde etc.

„FILIT a fost deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est și pentru următorul an aspiră la consolidarea dimensiunii sale transnaționale”, scria Ignacio Vidal-Folch în El Pais.

Într-un amplu articol publicat în ediţia din 23 noiembrie 2013 a prestigiosului cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), jurnalistul Dirk Schümer afirmă despre Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) că „un eveniment de asemenea anvergură şi de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România”.

Back to top