Fiți atenți la amănunte!

de Oana DUȘMĂNESCU

 

Vă plac poveștile încurcate, în care nimeni nu e niciodată sută la sută bun, dar nici sută la sută rău?Dacă da, ați nimerit exact unde trebuie. Aștept răspuns se vrea a fi un thriller în care detaliul manevrează firul istoriei, iar personajele se conturează întunecate și suspecte.

Dan Chaon își croiește jocul nebunesc de oameni dubioși și secrete care, pe măsură ce sunt dezvăluite, desenează o hartă complicată și aproape machiavelic gândită. Trei capete ale iței întortocheate, trei personaje total diferite, fără legături între ele, în afara de cele știute doar de autorul priceput în ale conspirației, trei destine misterioase separat și psihologic-terifiante atunci când încep și continuă să se înnoade.

E o senzație de primejdie iminentă în fiecare pagină a acestui roman tensionat, aventuros, plină de beznă interioară și de mărunțișuri tenebroase. Mereu ai impresia că va sări cineva sau ceva din foile cărții, gata să te sperie. Cele trei autostrăzi se construiesc și se dărâmă cursiv cu imaginația și talentul subtilului autor.

Puțin paranormal, puțină minciună, un strop de înșelătorie și un pic de fascinație pentru comori care nu au existat vreodată se adaugă vieților eroilor cărții, vieți care ajung să se împletească într-un mod surprinzător, din petice despre care nu ai cum să bănuiești că s-ar putea potrivi vreodată împreună.

Și cum să se potrivească?

Ryan este un puști care își face intrarea în cursul cărții într-un mod șocant și spectaculos. Este transportat de urgență la spital de tatăl său, pentru că adolescentul și-a pierdut o mână. Cel de-al doilea personaj, Miles, încearcă să-și regăsească fratele geamăn dispărut de zece ani, pe Hayden. Acesta, nici măcar privit prin ochii lui Miles, care îi e rudă de sînge, nu pare un tip OK. Amintirile copilăriei și adolescenței îl pictează ca pe un tip genial, parșiv, inventiv, pasionat de comori ascunse, capabil să mimeze boala mentală pentru a-și atinge scopurile, iar mai apoi schizofrenic de-adevăratelea. Miles, prin comparație, nu este un geniu, ci se arată ca un om obișnuit. Asta oare să facă diferența între geamănul bun și geamănul rău? Hmm, veți vedea când veți citi. Al treilea protagonist care trăiește o viață paralelă cu a celor de mai sus este, de fapt, o protagonistă. Lucy de-abia a terminat liceul și, în orășelul său natal, existența ei s-ar fi terminat chiar înainte de a fi început. Asta, desigur, dacă fata nu ar fi fugit cu iubitul ei, George, care îi fusese și profesor. Problema, cel puțin la început, este că dascălul de liceu care posedă un Maserati o duce dintr-o văgăună în altă văgăună, ca pe o semiostatică.

Din noianul de întâmplări, de înlănțuiri ciudate care vor fi sigur pe placul fanilor de thrillere psihologice, de întrepătrunderi excelent gândite de autor, vă mai pot da în vileag factorul declanșator al evenimentelor în serie. Chaon l-a ales pe șarmantul și schizofrenicul Hayden ca praf de pușcă pentru istoria aceasta întortocheată și enigmatică.

La o primă vedere, singurele detalii care le conectează pe cele patru personaje ale celor trei fire narative ar fi căutările lor, greșelile lor, sentimentul eșecului, îndoiala, dorința de a repara pagubele făcute în propriile vieți. La o a doua vedere, descoperiți singuri desișul de momente năucitoare și controsionate care dau naștere acestei istorisiri halucinante.

Back to top