Gaudeamus 2012. În așteptarea celui de-al 20-lea târg

Gaudeamus 2012. În așteptarea celui de-al 20-lea târg

Cea de-a 19-a ediție a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură a înregistrat câteva recorduri impresionante: 112.000 de vizitatori, peste 370 de expozanţi şi peste 650 de evenimente culturale – la care sau adăugat panorama completă a noutăţilor editoriale ale anului  şi întâlnirea cu actualitatea vieţii literare şi culturale.

Vânzările au fost pe măsura ofertei fiecărei edituri, astfel că și aici s-au înregistrat recorduri. Humanitas a vândut cel mai bine Lucian Boia – De ce sunt românii altfel? (peste 2000 de exemplare), Andrei Pleșu – Parabolele lui Iisus.Adevărul ca poveste (1800 de exemplare), Ioana Pârvulescu – Viitorul începe luni, Vladimir Tismăneanu – Lumea secretă a nomenclaturii. Amintiri, dezvăluiri, portrete și Dan Tăpălagă – Prețul adevărului. Un procuror în luptă cu sistemul. Humanitas Fiction a vândut cel mai bine Mo Yan – Obosit de viață, obosit de moarte și Sorgul roșu, Paulo Coelho – Manuscrisul găsit la Accra, Bob Dylan – Suflare în vânt, Yukio Mishima – Îngerul decăzut.

În topul vânzărilor Grupului Editorial Corint s-a situat un titlu Corint Junior – vol. 2 din seria Generala de James PattersonSalvati-ma de aici!. Locul doi în top este reprezentat de cărțile de îngrijire și creștere a copiilor scrise de Gina Ford și publicate de Corint – Învață-l să facă la oliță. Premianta editurii Leda este continuarea seriei Divergent de Veronica RothInsurgentNoutatea colecției Thriller de la Leda – Apelul morților, de Ian Rankin, s-a bucurat și ea de aprecierea fanilor, iar cărțile istorice de la Corint – Ekaterinburg. Ultimele zile ale Romanovilor de Helen Rappaport, Întoarcerea acasă de Slavomir Rawicz și Inițiere în Orientul Antic de Jean Bottero, au avut si ele partea lor de succes, ocupând un binemeriat loc în topul 10 de vânzări.

O carte extrem de apreciată de vizitatorii standului Litera a fost bestsellerul internațional Cartea Pierdută a Vrăjitoarelor de Deborah Harkness (600 exemplare vândute). Un alt titlu cu numeroase exemplare vândute face parte din colecția Premium – Amprenta Omului de Sebastian Faulks (vândut în 450 exemplare); acesta este urmat în top de Marea Carte a Crăciunului, vândut în 400 exemplare. Găteşte cu Pasiune, de Nigella Lawson, este un alt titlu care s-a aflat printre preferințele cititorilor la Gaudeamus, fiind vândut în 380 de exemplare. Cartea Dumnezeu nu este mare de Christopher Hitchens (vândută în 350 exemplare) și bestseller-ul Sexul. O istorie timpurie de Christopher Ryan și Cacilda Jethá au avut și ele succes la public. În egală măsură, și literatura pentru adolescenți și copii a fost răsplatită de atenția românilor Farmece de Aprilynne Pike, Spărgătorul de nuci, colecțiile Disney English, Discovery și National Geographic au stârnit interesul celor aflați în stand. În cele cinci zile ale târgului, Litera a vândut aproximativ 10. 000 de cărți.

***

Trofeele Gaudeamus pentru edituri, acordate prin votul publicului, au fost câştigate de Humanitas (locul I), RAO (locul al II-lea) şi Nemira (locul al III-lea). Cea mai râvnită carte a târgului, desemnată tot prin votul publicului, a fost Parabolele lui Iisus.Adevărul ca poveste, de Andrei Pleşu. Trofeele presei pe secţiunile presă scrisă, radio şi TV au revenit cotidianului Jurnalul Naţional şi posturilor Europa FM, respectiv TVR1. Pentru secţiunea agenţii de presă, Agerpres şi-a adjudecat trofeul; premiul pentru secţiunea online nu s-a acordat. Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Editurile nominalizate în acest an pentru Premiul de Excelenţă au fost: Eikon, Tracus Arte, Noi Media Print, Trei, Cartier; opţiunile juriului au mers către editura Cartier. Premiul, în valoare de 10.000 de lei, este oferit de Radio România şi constă în finanţarea parţială sau totală a unui proiect editorial cu alonjă europeană. Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian” a fost acordat domnului Bruno Mazzoni, pentru contribuţia de excepţie la cunoaşterea literaturii române în spaţiul european şi pentru traducerea în limba italiană a unor scriitori români de primă importanţă, şi domnului Dinu Luca, pentru traducerea în limba română a romanului Obosit de viaţă, obosit de moarte, de Mo Yan, laureatul Nobel din acest an, volum apărut la Humanitas Fiction.

În premieră, Târgul Internaţional Gaudeamus a oferit agenţilor literari din România şi din străinătate un cadru profesional de întâlnire, odată cu inaugurarea Centrului Internaţional de Agenţii Literare, care a găzduit 15 agenţii româneşti şi străine.

Literatura română în integralitatea ei a fost sărbătorită la Gaudeamus 2012, căci Republica Moldova a fost Invitat de Onoare, iar scriitori români de peste Prut s-au aflat în atenţia specială a publicului şi a presei: Arcadie Suceveanu, Preşedinte de Onoare al Târgului, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Leo Butnaru, Lucreţia Bârlădeanu, Em. Galaicu Păun, Vitalie Ciobanu. Cartea din Republica Moldova a fost adusă la de 15 edituri basarabene: ARC, Baştina Radog, Cartea Moldovei, Cartier, Draghişte, Epigraf, Litera, Lumina, Silvius Libris, Tehnica-Info, Princeps, Prut Internaţional, Ştiinţa, Ulise. Participarea Moldovei ca Invitat de Onoare a fost organizată de Ministerul Culturii din Republica Moldova, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

5000 de volume au fost donate de vizitatorii Târgului pe durata celor cinci zile ale evenimentului, ca răspuns la campania Cărţile se întorc acasă lansată în 2010 de Radio România. Volumele donate vor ajunge la o serie de biblioteci din mediul rural, în Republica Moldova, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti.

Back to top