În spatele fiecărui mare om stă un cont anonim

În spatele fiecărui mare om stă un cont anonim

Detectivul Nick Belsey se trezește într-o dimineață, devreme, la ora la care primele mașini cu navetiști încep să circule, pe o colină din estul cartierului londonez Hampstead Heath. Trezirea nu îi este plăcută, nu doar din cauza frigului de afară, ci și pentru că nu-și amintește ce caută acolo iar gustul de pământ și mirosul de sânge (al lui) și de scoarță putredă nu prevestesc nimic bun.

Belsey are probleme cu excesul de băutură. E motivul din care şi-a pierdut și locuința de altfel și se află momentan înglodat în datorii. Cu chiu cu vai, buimăcit și înfrigurat, detectivul se îndreaptă spre biroul său, secția de poliție din Hampstead. Printre infracțiunile care apar pe lista sa zilnică se găsește și un caz de dispariție al unei persoane adulte, caz care de obicei nu face parte din sarcinile urgente ale polițiștilor londonezi. De data aceasta însă, datorită cartierului luxos – Bishops Avenue – în care locuise dispărutul, în dreptul acestuia este trecută mențiunea – de verificat. Belsey știe că nimeni nu se preface că dispariția unui bogat este totuna cu cea a unui sărăntoc.

Cele mai modeste case din zona rezidențială Bishops Avenue costă în jur de cinci milioane de lire fiecare. Cele mai multe dintre casele din povestea luxului de pe strada bogătașilor nici măcar nu erau luminate după ce se însera –  ca și cum o parte a poveștii ținea de faptul că nici măcar nu trebuia să te afli aici, prezent în propria-ți viață. Ajuns la casa dispărutului, Belsey află că acesta se numește Alex Devereux și este un afacerist rus pe care nici măcar menajera care se ocupă de câteva luni de casă nu-l văzuse vreodată personal. Neavând locuință și fiind extrem de strâmtorat financiar, Belsey se mută în casa lui Devereux, îmbracă hainele de foarte bună calitate ale acestuia, doarme în patul lui și îi folosește chiar și identitatea iar odată cu ea are acces la ultimele sume de bani din conturile rusului. După o perioadă însă detectivul face o descoperire macabră într-o cămăruță ascunsă în spatele unei oglinzi și lucrurile încep să se complice din ce în ce mai mult. Până descoperă ce s-a întâmplat cu rusul Devereux – Belsey are parte de o grămadă de aventuri, îi minte, înșeală și păcălește pe majoritatea celor cu care intră în contact urmărind nu doar pista care-l va duce la rezolvarea misterului dispariției ci și propriile interese.

Ceea ce îl deosebește pe detectivul lui Oliver Harris din Goana după bani de alți detectivi din romanele polițiste este faptul că Belsey este mai degrabă un anti-erou. Este desigur un om singuratic, izolat, atent la detalii și dornic să-și depășească propria condiție – financiară și chiar morală, aproape ca mai toți detectivii. Mai mult de atât însă Belsey este curios peste măsură și față de lucruri și oameni care n-au legătură cu cazul la care lucrează și care îi vor folosi lui, în obținerea unor avantaje personale. Fără a fi deranjant de cinic sau egoist el are și o parte mai întunecată, mai puțin onorabilă.

Iar romanul lui Harris este până la urmă și o descriere a părții mai puțin cunoscute și frumoase a Londrei chiar dacă aceasta aparține celor extrem de bogați, veniți din toate colțurile lumii în căutarea oportunităților de afaceri de aici. Scriitorul declarase într-un interviu că Londra pe care o prezintă în cartea sa, cea care și-a revenit cât de cât după criza economică din 2008, nu mai este la fel de puternică cum era înainte și seamănă mult cu Belsey: are nevoie să găsească cât mai rapid noi metode, legale sau ilegale, pentru a-și reveni.

 

 

Back to top