Începe Salonul European de Bandă Desenată 2017

Începe Salonul European de Bandă Desenată 2017

Lansarea celei de a cincea ediții a Salonului European de Bandă Desenată (SEBD) are loc chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, printr-un eveniment inedit, reunind vernisajul amplei expoziții din acest an (lucrări din 15 țări), găzduite la Rezidența Scena9 (str. I.L. Caragiale 32), și performance-ul trupei austriece Bonnage Horreur, care creează cinema live pe acorduri de indo jazz și rock. Publicul va fi invitat la o plimbare audio-vizuală creată în timp real de artistul de bandă desenată S.R. Ayers și însoțită de o coloană sonoră cântată de muzicienii Bernd Ammann (chitară bas / contrabas) și Benjamin Schiemer (sitar / chitară).

Evenimentul de lansare va avea loc în prezența reprezentanților oficiali ai celor 15 țări participante (directori de institute cultrale și ambasadori), a oficialităților ce reprezintă Comisia Europeană – ​Reprezentanț​a​ în România, precum și a specialiștilor în bandă desenată din România și din străinătate.

​De-a lungul celor două  săptămâni pe care publicul interesat de bandă desenată le are la dispoziție pentru a vizita expoziția (9-22 mai 2017), vor avea loc și o serie de dezbateri și ateliere pe tema valorilor sociale ilustrate prin bandă desenată. Artiști, curatori, editori, activiști sociali, din România și din străinătate, vor fi prezenți la aceste evenimente, pentru a-și prezenta lucrările și pentru a discuta cu fanii BD.

Lista participanților din străinătate îi include pe: Marek Rudowski din Polonia (desenator polonez, designer grafic, realizator de benzi desenate și jocuri), Sergey Simonov, coordonatorul proiectului internațional de bandă desenată socială RESPECT din Rusia, care a constituit și punctul de plecare în alegerea temei ediției SEBD din acest an, Claudio Stassi din Italia, autorul a numeroasec cărți publicate de edituri prestigioase din domeniu din Italia și din străinătate, Maarika Martins, artistă de bandă desenată și design grafic din Estonia, Johannes Klennel din Suedia, editorul uneia dintre cele mai importante reviste de bandă desenată nordice, „Galago”, și, de asemenea, tot din Suedia, Sara Olausson, ilustratoare și autoare de benzi. Austria propune, la ediția din acest an, întâlnirea cu echipa Blickwinkel: Valerie Bruckbög, artistă de bandă desenată, Kathrin Kaisinger și Anna Achleitner, care dezvoltă proiecte sociale în sfera benzii desenate.

Temele sociale se regăsesc ilustrate și în lucrările artiștilor români, reunite într-o expoziție – o retrospectivă a benzii desenate românești cu tematică socială, la care participă nume importante ale BD-ului autohton: Octav Ungureanu, Maria Surducan, Adriana Oprița-Gheorghe, Dan Ungureanu, Sorina Vasilescu, Alexandru Ciubotariu, Mihai Ionuț Grăjdeanu, Maria Stoian, Sara Olausson, Nicolae Nobilescu, Grace Pârvu, Xenia Pamfil, Ileana Surducan, Vlad Forsea

Programul de vizitare a expozițiilor este zilnic între orele 12:00 și 21:00. Accesul la evenimente este liber, cu excepția celor semnalate pentru rezervarea locurilor.

9 mai / 19:00 – Vernisaj SEBD. Performance Bonnage Horreur (Austria) / muzică & live drawing

10 mai / 16:00 – Lansare de carte și discuție: Reprezentare și implicare socială în banda desenată: Where are you from? From Giulești și Sara & Felicia.  Invitați: Alexandru Ciubotariu, Sara Olausson (Suedia), Arina Stoenescu (Suedia).

10 mai /18.30 – Expoziție de lucrări ale artistului Claudio Stassi și o sesiune de live drawing @Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru 41), în prezența autorului.

11 mai / 18:30 – Masă rotundă: Reprezentarea marginalilor în banda desenată. Invitați: Mihai Grăjdeanu, Sorina Vasilescu, Marek Rudowski (Polonia), Maarika Martins (Estonia), Sara Olausson (Suedia).

12 mai / 18:30 – Masă rotundă: Hărțuirea sexuală și traficul de persoane. Banda desenată în sprijinul femeilor. Invitate: Grâce Pârvu, Georgiana Drăgan.

13 mai / 12:00-21:00 – Hot Lagoon – Print Fair”

13 mai / 15:00-18:00 – Storytelling/scenariu: Atelier pentru liceeni cu Sorina Vasilescu (14-18 ani), pe bază de înscriere la office @ austriacult-bucuresti.ro

14 mai / 12:00-15:00 – Reprezentarea sinelui/auto-ficțiune: Atelier cu Andreea Chirică, pe bază de înscriere la office @ austriacult-bucuresti.ro

14 mai / 16:00 – „Home Alone” de Andreea Chirică – o reflecție grafică asupra depresiei, a singurătății și a vieții adulte.

16 mai / 18:30 – Projekt Blickwinkel – Point of View (Austria): The Power of comics to Promote tolerance and Diversity, în limba engleză.

17 mai / 18:30 – Masă rotundă: Traduceri sau cărți de artist. Un viitor pentru piața românească de bandă desenată. Invitați: Laura Albulescu, Vlad Niculescu, Octav Avramescu. Moderator: Anamaria Pravicencu.

18 mai / 18:30 – Dezbatere: Etichetarea și bullying-ul în școli

19 mai / 18:30 – Traducători de BD – Întâlnire a Asociației Române a Traducătorilor Literari – ARTLIT. Invitați: Diana Zografi, Iulia Gorzo, Anamaria Pravicencu, Cristi Neagoe. Moderator: Andra Matzal.

22 mai / 18:00 – Despre Revista Galago; Banda desenată socială: Sergey Simonov despre Proiectul Respect. Finisaj SEBD: Lansarea benzii desenate „Povestea Emei – povestea mea e și povestea ta” de Alexandru Ciubotariu & Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună.  Invitați: Alexandru Ciubotariu, Gelu Duminică.

Back to top