„Joseph Anton. Memorii“ de Salman Rushdie, lansare mondială în 18 septembrie

„Joseph Anton. Memorii“ de Salman Rushdie, lansare mondială în 18 septembrie

Începînd cu 18 septembrie, noua carte a lui Salman Rushdie, Joseph Anton. Memorii, se va găsi în librăriile din întreaga lume. Ediţia în limba română va apărea în colecţia Biblioteca Polirom – traducere din limba engleză şi note de Dana Crăciun.

La 14 februarie 1989, de Ziua Îndrăgostiţilor, Salman Rushdie a fost sunat de un jurnalist de la BBC, care i-a spus că fusese „condamnat la moarte“ de ayatollahul Khomeini. Atunci a auzit pentru prima dată cuvîntul fatwa. Ce crimă comisese? Era autorul romanului intitulat Versetele satanice, acuzat de a fi fost „împotriva Islamu­lui, a profetului şi a Coranului“.

Aşa începe aventura extraordinară prin care un scriitor a fost obligat să intre în subterană, să se mute în perma­nenţă dintr-o casă în alta, sub protecţia echipelor înar­mate de poliţie. I s-a cerut să aleagă un pseudonim pe care poliţia să-l poată folosi. S-a gîndit la scriitorii lui preferaţi şi la diverse combinaţii între numele lor; atunci i-a venit ideea: Conrad şi Cehov – Joseph Anton. Cum trăiesc un scriitor şi familia sa cu ameninţarea morţii deasupra capului, mai bine de nouă ani? Cum poate acel om să-şi vadă de scris? Cum se îndrăgosteşte el şi, mai ales, cum îi trece? Cum îi modelează disperarea acţiunile şi gîndurile, ce anume îl împiedică să-şi înde­plinească destinul, cum învaţă să-şi înfrunte duşmanii?

În extraordinarele memorii pe care le avem în faţă, Salman Rushdie spune pentru prima dată po­vestea uneia dintre cele mai importante bătălii date pentru libertatea cuvîntului în vremurile noastre. El vorbeşte despre realitatea, cîteodată întunecată, cîteodată amuzantă, a convieţuirii cu poliţişti înarmaţi, des­pre legăturile strînse care s-au format între el şi cei care-l protejau, despre lupta lui pentru a obţine înţelegerea şi sprijinul guvernelor, ale şefilor de agenţii de securitate, ale directorilor de editură, ale jurnaliştilor şi ale celorlalţi scriitori şi, în fine, despre cum şi-a recîştigat libertatea.

O carte de o onestitate şi o directeţe ieşite din comun, convingătoare, provocatoare, emoţionantă şi de o impor­tanţă vitală. Şi aceasta pentru că Salman Rushdie a trăit primul act al unei drame ce se petrece încă, în fiecare zi, în toată lumea.

Salman Rushdie este autorul a şaisprezece cărţi, printre care Copiii din miez de noapte, roman cîştigător al Booker Prize în 1981, al Booker of Bookers în 1993 şi, în 2008, al Best of Booker. Ultimul suspin al Maurului a cîştigat Whitbread Prize în 1995 şi Premiul Aristeion pentru literatură, al Uniunii Europene.

În 2007, Salman Rushdie a fost învestit cu titlul de cavaler al Marii Britanii pentru servicii aduse literaturii. Este membru al Royal Society of Literature şi Comandor al Ordre des Arts et des Lettres.

 

Back to top