Lansarea celei de-a zecea cărți din ciclul „Cei o sută”, la Bookfest 2012

Lansarea celei de-a zecea cărți din ciclul „Cei o sută”, la Bookfest 2012

Cea de-a zecea carte a ciclului Cei o sută de Gheorghe Schwartz, Bastonul contelui, a fost lansată la Bookfest 2012. Deși în plină campanie electorală pentru fotoliul de primar al Aradului, scriitorul a petrecut o zi întreagă la târgul de carte, acordând autografe și discutând despre literatură.

„În Cei o sută. Bastonul contelui Gheorghe Schwartz a făcut un impresionant efort de documentare; las deoparte faptul că istoria e pasiunea dintotdeauna a prozatorilor, dar, în cazul său, lectura tratatului de istorie este una de identificare, miza cărţii fiind rescrierea istoriei, înţeleasă, deopotrivă, ca reconstituire şi redimensionare în ficţiune, urmărire a adevărului istoric cunoscut şi recreare a detaliului ascuns“, spune Ioan Holban.

Gheorghe Schwartz a publicat 29 de cărţi şi a obţinut 18 premii şi distincţii literare, printre care Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor şi Premiul pentru Excelenţă al Uniunii Scriitorilor. I s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în rang de Comandor. Din 1985, lucrează la ciclul romanesc Cei o sută, ambiţionând una dintre cele mai ample construcţii din literatura română. Din acest ciclu au apărut: Anabasis, Ecce Homo, Oul de aur, Mâna albă, Vara rece, Axa lumii, Culoarul templier, Secretul Florența, Diavolul argintiu.

Back to top