Lumea ascunsă a Coreei de Nord într-un thriller de Pulitzer

Lumea ascunsă a Coreei de Nord într-un thriller de Pulitzer

„Un mare roman poate transforma improbabilul lucrurilor în palpabilitatea ficţiunii. În asta stă geniul lui Adam Johnson, care, în romanul său, se inspiră dintr-un obiect din papier-mâché, Coreea de Nord, şi-l transformă într-un loc real, ce rămîne în memoria cititorilor“, scrie The Washington Post despre Povestea lui Jun Do (ed. Polirom), roman laureat Pulitzer 2013.

Pak Jun Do are un tată autoritar, director al unui orfelinat în Coreea de Nord. Pe măsură ce creşte printre orfanii nevoiţi să muncească pentru supravieţuire, Jun Do îşi arată loialitatea faţă de conducătorii poporului şi ascuţimea instinctelor.

Din postura lui de „cetăţean umil al celei mai mari naţiuni între naţiuni”, micul ambiţios urcă în ierarhie; devine soldat, folosit pentru lupta în întunericul tunelelor, apoi un soi de răpitor profesionist, specializat în dispariţia japonezilor de pe plaje; înclinaţia lui spre limbi străine îl propulsează spre meseria de transmisionist, cu misiunea de a intercepta mesajele americanilor. Trece prin tot felul de momente atroce şi vede lucruri terifiante.

Cu vremea, scopul supravieţuirii e lăsat în urmă şi tînărul Jun Do ajunge pe tărîmul detestat, America, cu o misiune de care atîrnă viitorul său: va urma fie un drum luminos, alături de elita măreţului stat, fie dispariţia într-o mină din care nimeni nu s-a mai întors.

Aceasta este Povestea lui Jun Do, semnată de scriitorul american Adam Johnson şi premiată cu Pulitzer 2013. Romanul a apărut săptămîna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală, traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă.

„Un thriller plin de semnificaţii politice despre lumea ascunsă a Coreei de Nord, cu toată mizeria, violenţa şi, cînd nimeni nu se mai aşteaptă, cu iubirile ei ce înfruntă orice absurditate impusă de apropierea conducătorului iubit.” (Pittsburgh Post-Gazette)

Povestea lui Jun Do performează un număr de vrăjitorie neobişnuit: ia o realitate pură şi dură, în toată lipsa ei de raţiune, şi o umanizează, transformînd-o în ficţiune credibilă.” (Zadie Smith)

Adam Johnson este licenţiat în jurnalism la Arizona State University şi a urmat studii postuniversitare la McNeese State University şi la Florida State University. În prezent predă cursuri de creative writing la Stanford University, ca profesor invitat.

În 2002 a fost ales de Amazon.com cel mai bun scriitor debutant al anului. În 2010 a cîştigat Premiul Gina Berriault, iar trei ani mai tîrziu, Premiul Pulitzer pentru romanul Povestea lui Jun Do, acelaşi roman aducîndu-i şi Dayton Literary Peace Prize.

Back to top