„Nopțile Patriarhului”, mai mult decât ficțiune

Tatiana Niculescu BranVictor Rebengiuc, Carmen Mușat, Paul Cernat, Tatiana Niculescu Bran, Daniel Cristea Enache au fost cei care s-au adunat luni, 11 aprilie, la librăria Dalles pentru a vorbi despre lansarea romanului apărut le editura Polirom în colecția Ego Proză, Nopțile Patriarhului.

După ce actorul Victor Rebengiuc a citit câteva capitole esențiale ale cărții, a fost ușor de înțeles că este un roman de ficțiune dar după o muncă de documentare extrem de laborioasă despre latura politică-socială. Aparent religios, Nopțile Patriarhului oferă o proză plină de explozibil, cu personaje complexe și adevăruri multiple.

Autoarea Tatiana Niculescu Bran, a afirmat că a fost atașată de romanul documentar datorită unei mai lungi șederi în Anglia unde a căpătat o atracție pentru genul ăsta de literatură. Romanul de acest tip va salva romanul, într-o lume bombardată mediatic, și este o reacție, un răspuns, o alternativă pentru a citi istorie. Cititorului i se dă șansa de a se reîntoarce la document, a mai spus autoarea.

Scriitoarea Carmen Mușat a sintetizat cartea spunând că Nopțile Patriarhului poate fi comparat cu romanul Cu sânge rece al lui Truman Capote. Este o ficțiune cu prototipuri reale ce descoperă dimensiunea profund umană a istoriei, o interpretare a faptelor unor figuri publice, deși naratorul nu-și asumă rolul de judecător. Personajele sunt descrise cu lumini și umbre prinse în plasa istoriei în care Patriarhul este o persoană laică, o marionetă.

Paul Cernat: „Am citit cartea pe nerăsuflate, am rămas ofuscat că este prea scurtă. Este ficțiune, dar e mai mult decât atât”

Criticul si scriitorul Paul Cernat a declarat că este un roman istoric contemporan, o provocare de politică non-fiction, de literatură practicată mai mult în mediul anglo-saxon și foarte puțin dezvoltată la noi. Nopțile Patriarhului este un roman cu cheie cu o dimensiune romanescă și un simț al actualității bine valorificat de autoarea-jurnalist. Fiecare discurs al personajelor este verosimil, bine reconstituit, adevărul-fapt fiind prezentat documentar și documental. Este interesant nu ceea ce se spune în carte ci ceea ce se sugerează în ea, lansând loc cititorului de a da propria interpretare romanului.

„Un scenariu de film excelent, mă și văd jucând în cartea asta” a spus Victor Rebengiuc.

Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere din București și Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 și 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secția română de la Londra. Între 2004 și 2008 a condus biroul BBC WS de la București.
În 2006, a publicat primul roman non-fiction din literatura română, Spovedanie la Tanacu, urmat, în 2007, de Cartea Judecătorilor (ambele apărute la Editura Humanitas). Cele două romane, în dramatizarea autoarei, au devenit piesă de teatru. Spovedanie la Tanacu a avut premiera la New York în 2007, în regia lui Andrei Șerban.
În 2010, Liternet i-a publicat piesa de teatru Brîncuși contra SUA, o abordare inedita a celebrului proces cu acelasi nume intentat de Brîncuși statului american în 1926.

Back to top