Norman Manea la București

Norman Manea, unul dintre cei mai apreciați prozatori și eseiști români, profesor de literatură europeană și writer in residence la Bard College, New York, revine în România, din 16 noiembrie, pentru o serie de evenimente inițiate și organizate de Editura Polirom și Institutul Francez / Ambasada Franței în România. Norman Manea a primit din partea statului francez în primăvara acestui an Ordinul francez al Artelor si Literelor titlul de Comandor (cel mai înalt rang).

Pe parcursul șederii în România, Norman Manea va participa la Târgul de Carte Gaudeamus, își va lansa cele mai noi volume apărute în cadrul seriei de autor de la Polirom, precum și volumul Laptele negru, publicat recent la Editura Hasefer, va susține un dialog cu Edward Kanterian la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București și își va întâlni cititorii în cadrul a patru evenimente deschise publicului larg.


Norman Manea
a părăsit România în 1986 și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, unde a devenit scriitor în rezidență și profesor la mai multe universități americane, inclusiv la Bard College din statul New York. Deși trăiește la New York, continuă să scrie numai în limba română.

Apreciat deopotrivă atât de nume importante ale scenei literare internaționale, precum Heinrich Boll („Nu am nici o îndoială ca Norman Manea este unul dintre autorii care merită pe deplin să fie cunoscuți în întreaga lume”) sau Orhan Pamuk („Prin talentul și creativitatea sa, Norman Manea este unul dintre Marii Români”), cât și de critici importanți de la cele mai prestigioase publicații ale lumii, ca The Washington Post („Un scriitor de o acută conștiință și o formidabilă originalitate”), Corriere della Sera („Un mare scriitor al Europei Centrale”) sau La Vanguardia („Unul dintre marii prozatori români și europeni de azi”), Norman Manea este astăzi cel mai tradus autor de limba română.

Editura Polirom a iniţiat în 2008 seria de autor Norman Manea în cadrul căreia au apărut, până în prezent, volumele: Întoarcerea huliganului, Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici, Înaintea despărțirii. Convorbire cu Saul Bellow, Vorbind pietrei, Atrium, Variante la un autoportret, Vizuina, Anii de ucenicie ai lui August Prostul, Plicul negru și Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian.

Back to top