Nunta de diamant

Nunta de diamant

Volumul Nunta de Diamant – o poveste în imagini, este un cadou oferit de Principesa Margareta a României și soțul  său, principele Radu al României, părinților săi, cu ocazia celebrării a 60 de ani de căsnicie (pe 10 iunie 2008). Ediția apărută la Rao este un album aniversar, dar și o poveste a vieții Regelui Mihai și a Reginei Ana.

„Povestea de dragoste al Regelui și a Reginei merge mai departe decât destinul personal al unui bărbat și al unei femei, a căror iubire se măsoară cu durata unei vieți. Este povestea unui exil, a unei țări, a unei părți irosite dintr-un secol de neînțeles; este povestea unui neam lovit de alții și rătăcit în el însuși“, spune în prefața cărții fata cea mare a celor doi monarhi.

Am fost impresionată de felicitările primite de rege și regină cu ocazia Nunții de Diamant, și mai ales de prietenia arătată de Regele Juan Carlos I și Regina Sofia a Spaniei.

Volumul deapănă firul dragostei cuplului regal, de la momentul întâlnirii până la cel al căsătoriei, nașterea celor cinci fiice și până la reîntoarcerea în România.

Nu am știut niciodată, până în ziua în care am răsfoit acestui album, cât de modest a trăit familia regală în exilul său din Elveția, nici despre faptul că fetele lor au fost la școli plătite de alți români: „Nu au avut bani de studii și, dacă nu ar fi existat generozitatea unui român care să le plătească (fiecăreia dintre ele în parte) școala, nu ar fi reușit să-și desăvârșească niciodată educația“.

Pentru a-și câștiga existența, regele și regina au dezvoltat o fermă de pui și au avut un mic atelier de tâmplărie. În altă perioadă, regele a fost în America pentru a studia pentru profesia de broker la bursa de valori, probabil tot pentru o nouă șansă pentru a asigura finanțele familiei.

În 1959, Regele a înființat o companie electronică și de mecanisme automate (Metatravel), pe care a vândut-o în 1964.

Din fiecare pagină și din fiecare declarație a Principesei Margareta a Românie, răzbate dragostea de țară, datoria, necesitatea de a face ceva pentru poporul român, iubire insuflată în anii de exil de tatăl său.

Albumul Nunta de Diamant face parte din categoria cărților de lux dintr-o biblotecă, fie și prin documentele fotografice prezentate în această ediție. Cartea se citește și se răsfoiește ușor, dar merită păstrată ca o mărturie istorică pentru generațiile viitoare care vor să cunoască trecutul Regelui Mihai I al României.

Back to top