Poezia neo-romantică în viziunea lui Leonard Ancuța

Și am fost la evenimentul de lansare a volumului de poezie Iubirea e amintirea unui viol, publicat la editura Herg Benet care a avut loc joi, 5 mai, în Club A.

Leonard Ancuta
Autorul, Leonard Ancuța, un rocker veritabil, a avut ca invitați, scriitorii Claudiu Komartin și Doina Ruști. Versurile scrise noaptea, după cum afirmă autorul, aduc în prim-plan un stil fresh, ușor excentric despre iubire, cu note tandre dar și erotice. Sunt 140 de pagini de dragoste și sentimente, fără semne de punctuație, doar dragoste, în ciuda titlului de pe copertă destul de dur. Claudiu Komartin, vrând să știe cum va arăta poezia rockerilor din anii 90, a citit acest volum și a reușit să îl emoționeze dincolo de limbajul dur și violent, știut fiind faptul că poezia este o formă de cunoaștere. Din perspectiva unui om dezamăgit, și trist, autorul a scris genul de poezie atât despre dagostea perfectă dar și despre ratare. Despre proiectele viitoare, Leonard Ancuța lucrează în acest moment la un alt volum de poezie, și vrea să publice și proză în viitor.

Iubirea este pură, imorală, iubirea este încredere și dezmăgire, iubirea este copleșitoare și infinită în toate formele ei, iar acest lucru se dovedește în poezia lui Leonard Ancuța. Dincolo de prejudecățile minților simple, iubirea este sfântă și surprinzătoare.

„inima mea e o cutiuţă din lemn de trandafir
se desface în două revarsă melodia aceea pe care am dansat-o neîndemânatec
te-am călcat de multe ori pe picior
acum viaţa ne calcă pe cap moartea ne calcă pe urme
toţi vom ucide cândva un om când îl vom iubi cu adevărat
ne vom înfige în el până la plăsele vom locui în trupul lui
asemenea unei muzici într-un violoncel
o simfonie neterminată în durere major
…..
momentul acela în care ne-am cunoscut ne urmăreşte ca amintirea unui viol”
„Versul lui Leonard Ancuța este expresia unui sentiment exprimat cu mijloace când vehemente, când înstrăinate: dar, ca la orice poet autentic, vocea lui se propagă cu viteza intensităţii. Leonard Ancuţa e un diavol cu sentimente. Dar ce diavol, dar ce sentimente…”, spune despre acest volum poetul Traian T. Coşovei.
Sunt nopţi nedormite, angoase, temeri, momente de luciditate sau de pierdere, halucinaţii sau sentinţe tăioase, toate adunate într-un volum care vine să corupă minţile şi emoţia cu o nouă formulă de transmisie – aş spune că este asemănătoare defribilatului, pentru că vine să aducă ordine într-un haos în care trăirile mari sunt amestecate cu cele mici şi ceea ce cred că ne dorim sunt momentele de înălţare, de aceea e nevoie de un şoc. Am scris ca să provoc acest şoc, am căutat să caut vibraţia puternică, copleşitoare, în căutarea unui moment care nu se uită niciodată. E o experienţă adrenalinică, cu toţii ne-o dorim. E la câteva clipe de voi. (Leonard Ancuţa)
Seara de lansare a avut și un moment poetico-teatral cu actorul Iulian Ghita si concertul live susţinut de Comandorul Hoisan.

Back to top