„Porcul“ sau cum ştii că ți-ai încheiat socotelile cu copilăria

„Porcul“ sau cum ştii că ți-ai încheiat socotelile cu copilăria

Danny, un băiat de 15 ani, izolat de lumea din jurul său, ușor visător, povestește despre viața familiei sale, o familie săracă, din pătura de jos a societății. Bunica lui – Agnes – moare, bunicul său este internat într-un azil de bătrâni, iar adolescentul își petrece vara îngrijind porcul bătrân al bunicilor până în momentul în care casa acestora e dărâmată.

De la bun început realizezi că bunica era liantul întregii familiei și fundația acesteia. Bunica fusese cea care îi împăca pe părinții săi atunci când se certau, bunica se ocupa de castratul vierilor și tot ea îi pregătea cele mai bune sandwich-uri și-l încuraja când era deprimat. Odată cu moartea ei, pentru Danny e din ce în ce mai clar că viața lui se va schimba, însă luptă să rețină elementele care crede el că sunt importante pentru ca viitorul său și stabilitatea și așa precară să nu îi fie compromise definitiv. Pentru adolescent porcul, îngrijirea acestuia precum și mica grădiniță de legume pe care o cultivă devin o evadare din fața problemelor cu care se confruntă zilnic.

Acțiunea, în cea mai mare parte, se petrece într-o zonă rurală, odinioară împărțită în ferme prospere, ulterior transformată în zonă industrială, lăsată apoi în paragină. Există și o zonă așa-zis urbană în povestea lui Cowan, însă ea este rezervată clădirilor pentru birouri și apartamentelor distruse și înghesuite, majoritatea locuite de indieni și pakistanezi.c. Șomajul, sărăcia, lipsa perspectivelor, rasismul, ura localnicilor față de imigranți și indiferența cu care îl tratează familia pe bunicul internat (pe care nu-l mai vizitează nimeni în afara  lui Danny) îl afectează zilnic. Vara ploioasă în care băiatul repară căsuța bunicilor și rearanjează grădina acestora este cea în care el descoperă și prima iubire alături de Surinder.

Danny și Surinder devin străini în aceeași măsură localnicilor cât și familiilor lor, deși din motive diferite. Surinder, al cărei tată deține un magazin local, vrea să scape de o familie ancorată încă în cultura țării de proveniență care se așteaptă de la ea să aibă cât mai mulți copii și să devină supusă unui viitor soț. Familia lui Danny îl desconsideră pe acesta pentru că investește timp în creșterea porcului și gospodărirea casei bunicului – asta deși fratele său nu face nimic, doar stă tolănit pe canapea petrecându-și zilele mai mult beat.

Surinder vrea să cerceteze istoria și se concentrează pe un viitor care s-o ducă departe de casă, iar Danny vrea să se întoarcă în trecut și să devină fermier ca în perioada despre care bunicul său îi povestea cu atâta plăcere. Ea visează la o viață mai modernă și la o universitate – el se gândește cum să renunțe la școală și să se angajeze pentru a putea să-i întrețină pe amândoi. În timp, cei doi au parte de nenumărate probleme atât în ceea ce privește grădina bunicilor lui Danny (veșnic distrusă de ploile constante) cât și legate de relația lor pe care nu știu cum să o gestioneze fiind amândoi extrem de tineri și automat extrem de neîndemânatici atunci când vine vorba despre exprimarea sentimentelor.

Porcul lui Andrew Cowan descrie trecerea lui Danny de la copilărie și inocență la maturitate și dezamăgire. Cowan explica într-un interviu că a durat șase ani până când romanul a fost bun de tipar pentru că l-a reînceput de nenumărate ori. E o carte care vorbește despre o fostă iubită reală, prima lui dragoste adevărată și un bunic care-i lipsește chiar și acum, la maturitate. Este o carte plină de descrieri, unele extrem de amănunțite ceea ce-i poate face pe unii dintre cititori să-și piardă răbdarea. Ar fi păcat. Poate e doar impresia mea, dar cred că despre copilărie și mai ales despre traumele din copilărie și adolescență poți să vorbești doar în felul acesta. Cartea a fost inițial foarte prost primită de către agenți și edituri, însă la scurt timp de la publicare a primit nenumărate premii. O poveste amuzantă despre cum e să devii celebru practic peste noapte, după ce ți-ai pierdut orice speranță găsiți aici. Pentru întrebări directe adresate autorului faceți o plimbare în seara aceasta la MȚR unde va fi prezent, de la ora 18:00, la FILB ediția V.

Back to top