Prin gesturi seducem sau pierdem

de AURORA LIICEANU

În motto-ul Dicționarului ilustrat al gesturilor, autorul Joseph Messinger ne adresează o provocare: „Pe scurt, atunci când apar schimbări în viața noastră, gesturile pe care le facem sunt altele. Dar dacă am începe să ne modificăm gesturile pentru a ne schimba viaţa?“. Această carte este menită a permite cititorului să descifreze mai mult de 1000 de gesturi cotidiene. Fie că este vorba despre iubire sau despre muncă, fie că este vorba despre eşecuri sau succese, fiecare individ foloseşte gesturile. Nimeni nu stă paralizat fizic, iar lumea gesturilor, posturilor şi mimicii este foarte largă. Sunt gesturi care ne pun în valoare, ne aduc succes, admiraţie, acceptare, aprobare din partea semenilor, dar sunt şi gesturi care ne descalifică, ne coboară în ochii semenilor, ne aruncă în umbră, în dezaprobare sau chiar în respingere. Prin gesturi putem seduce sau putem pierde.

Autorul Joseph Messinger, un belgian stabilit de multă vreme în Franţa, este scriitor, psiholog, specialist în comunicarea verbală şi nonverbală. El a scris o gramatică a gesturilor şi nenumărate lucrări privind gesturile şi seducţia, gesturile şi viaţa profesională, gesturile care ne trădează, limbajul psi al corpului, gesturile care ne aduc succes etc. Pasiunea pentru lumea gesturilor, posturilor şi mimicii este afirmată permanent de autor. Este un fanatic al „cuvântului corpului“, considerând că posturile sunt fraze. Nu e greu să admitem că în comunicare aspectul verbal se însoţeşte cu cel nonverbal, formând ceea ce în lumea academică numim „sintaxă mixtă“. Dar, dacă aspectul verbal este mai controlabil, mai uşor de cunoscut, cel nonverbal ne trimite într-o lume de o variabilitate mare, dificil de controlat şi adesea mult mai aproape de eul nostru autentic. Joseph Messinger a găsit, din intuiţie şi fler profesional, o nişă, cea de a redacta un dicţionar al GPM (gesturi, posturi, mimică) care se adresează, ca şi celelalte cărţi ale sale, marelui public. Dar și cei care sunt profesori, negociatori, comercianţi, recrutatori de angajaţi, psihologi, consultanţi, avocaţi, medici etc., pot interpreta cum folosim dimensiunea nonverbală a comunicării pentru a ne exprima, dar şi cum putem decodifica comportamentul, intenţiile etc. celor cu care intrăm în interacţiune.

Ştim cu toţii că sunt (încă) la modă comunicarea nonverbală, limbajul trupului şi posturile, mai ales de când a fost detronat verbalul din poziţia lui de logocentrism: dintr-un mesaj transmis se reţine 7% din verbal, 38% din paralingvistic (tonalitatea vocii, timbru, accent etc.) şi 55% din nonverbal, chiar dacă nu suntem conştienţi de acest lucru. Faptul că s-a dezvoltat teribil cercetarea psihologică a comunicării nonverbale a dus la diseminarea informaţiei la nivelul marelui public, și fără îndoială că aceasta l-a motivat pe Joseph Messinger să intre avântat şi pragmatic în acest domeniu. În carte el face o tipologie a profilului psihogestual al interlocutorului şi oare cine nu este curios şi atras de tipologii, aşa cum suntem atraşi de zodiacuri?

Cartea nu este la înălţimea unei lucrări academice – de pildă, bibliografia este modestă, iar unele aspecte nici nu sunt menţionate, cum ar fi situaţiile în care verbalul nu este în acord cu nonverbalul, ci dimpotrivă se „contrazic“ ca mesaj – , dar este plină de ilustraţii, răspunzând curiozităţii publicului iubitor de psihologie, a profanilor, de a se căuta în tipologii, de a-şi analiza propriile gesturi şi a le urmări pe cele ale semenilor. Adesea, cred că pasionaţii de autocunoaştere şi de cunoaşterea semenilor nu realizează că prin acest dicţionar, căutând să vadă semnificaţia unor gesturi îşi vor pierde spontaneitatea: „Ah! uite, ţin telefonul mobil la urechea stângă, deci sunt introvert!“, „Stau cu piciorul drept peste cel stâng, deci sunt afirmativ“ etc.

Fără îndoială că multe semnificaţii nu sunt controlate experimental, ci sunt rezultatul observaţiilor, experienţei autorului şi nici nu cred că s-ar putea face uşor acest lucru, având în vedere că fiecare parte a corpului este amănunţit analizată şi că a ţine minte semnificaţia a peste 1000 de gesturi este teribil de dificil.

Dar cartea este simpatică, este atractivă şi amuzantă! Şi, în plus, este atât de interesant de trăncănit despre cei din jur, despre noi înşine, odată ce ni se deschide o lume atât de largă: cea a gesturilor!

Back to top