Ritz. Legenda trece în umbră pentru doi ani

Ritz. Legenda trece în umbră pentru doi ani

Hotelul Ritz din Paris, care a fost personaj sau scenă a evenimentelor în multe cărți ale autorilor celebri, loc de întâlnire al celor mai importanți politicieni ai secolului trecut, oaza de liniște pentru celebritățile tulburate de vieți tumultoase și atenție publică, se închide acum pentru o renovare istorică ce va dura nu mai puțin de doi ani. Prilej pentru celebra revistă Vanity Fair de a realiza un material de-a dreptul omagial pentru hotel.

Ritz este o legendă a Parisului, un monument istoric și cultural care trebuie vizitat măcar o dată în viață. Hemingway i-a eliberat personal, cu arma-n mână, barul de naziștii invadatori, în 1945. A ajuns la Ritz înaintea generalului Leclerc, i-a alungat pe nemții pe care îi considera nepotriviți cu locul și a comandat șampanie pentru toată lumea. Mai târziu, același Hemingway declara că pentru el viața de apoi se petrece într-un loc care arată exact ca Ritz, are aceeași clasă și aceeași eleganță. Acum barul hotelului îi poartă numele.

Inaugurat în 1898, Ritz a fost un succes din prima zi, când a devenit aproape instantaneu preferatul aristocrației și al oamenilor de cultură ai vremii. Printre cei care s-au bucurat de inaugurare s-au numărat Calouste Gulbenkian, Marcel Proust, Contesa de Pourtalès, Marele Duce Mihail și Contesa Torby, apoi a fost vizitat de Oscar Wilde (căruia nu i-au plăcut elevatoarele cu viteză „amețitoare“), George Bernard Shaw, Somerset Maugham, Graham Greene și mulți alții.

Hotelul Ritz a fost căminul multor personalități, printre care creatoarea de modă Coco Chanel (care a trăit și a murit aici), nonconformistul cuplu de scriitori Scott și Zelda Fitzgerald, pianistul Cole Porter, actrițele Grace Moore (care a sfârșit tragic într-un accident aviatic), Ingrid Bergman, Sophia Loren (care l-a declarat „cel mai romantic hotel din lume“), Margaux Hemingway – nepoata celebrului scriitor avea deja preferința pentru Ritz înscrisă în ADN și altele.

Citiți povestea întreagă a acestui hotel legendar în Vanity Fair și acordați-vă câteva minute de visare!

Back to top