RO-KIT. Identitate românească în 50 de componente

RO-KIT. Identitate românească în 50 de componente

Dacă te-ar întreba cineva ce îți definește identitatea românească, tu ce ai răspunde? Eu mă gândesc la mărțișor (pentru că e și aniversarea mea :)), la mucenici, la sarmale, colivă și zacuscă, la Coloana Infinitului, la Eminescu, Enescu, la omulețul Gopo și Maria-Mirabela, la Caragiale și Stănescu, la apusurile de la Marea Neagră și aburul care iese din vârfurile brazilor când răsare soarele în Munții Vrancei…..și aș putea continua cu lista asta toată ziua. Bine că a scos editura Publica o carte care concetrează cele mai reprezentative astfel de elemente,  RO-KIT. Identitate românească în 50 de componente, semnată de Alexe Popescu și Doru Someșan. Așa pot să îmi compar lista cu a lor :).

poster-ro-kitRO-KIT este un „concentrat“ de România, în text și imagine și are ca sursă de inspirație un proiect similar, „idarg“, descoperit de Alexe Popescu la Buenos Aires, în anul 2009. Ambele încearcă prin mijloace minime de exprimare să prezinte specificul unei țări. Cele 50 de elemente identitare constituie una dintre limitările auto-impuse. Prea puține pentru a acoperi întreg românescul, dar un număr suficient cât să ofere o imagine reprezentativă a României. Provocarea grafică a fost găsirea unei soluții expresive, dar geometrice pentru fiecare simbol, folosind o singură grosime de linie. Cea literară a fost abordarea subiectelor într-o manieră concisă. Cele 50 de componente ale „kit-ului“ pot fi pentru români sau străini elemente de construcție în asamblarea propriei imagini despre România.

RO-KIT este și rodul întâlnirii dintre doi oameni care au găsit în egală măsură provocatoare realizarea unui „concentrat“ de România, dintr-o perspectivă personală.

Alexe Popescu (www.alexe.ro) s-a născut pe 2 mai 1974 la București. A studiat inginerie mecanică în limba franceză la Universitatea Politehnica din București, apoi design grafic la Universitatea Națională de Arte, unde a și predat timp de un an. A continuat cu experiențe în diverse zone creative: fotografie, video art, stencil, fanzine, publicitate, branding, ambalaj, design de produs, type design. Din 2007 face design de carte la editura Publica. Este de asemenea implicat într-un proiect independent de educație în design grafic.
Doru Someșan s-a născut pe 10 decembrie 1980, la Bistrița. A studiat psihologia și filozofia la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. În 2006 s-a stabilit în București unde pasiunea pentru carte și lectură l-a îndrumat spre o carieră în domeniul editorial. Pentru început, a coordonat colecțiile de psihologie de la Curtea Veche Publishing, mai apoi s-a ocupat de cartea de non-ficțiune a aceleiași edituri. A dezvoltat proiectul editorial Bizzkit Publishing, iar între 2011 și 2015 a făcut parte din echipa editurii Publica. Este editor, traducător și redactor.

Publica este editura specializată în publicarea de cărți actuale și relevante de non-ficțiune: business, științe sociale, biografii și non-ficțiune creativă. În portofoliul editurii găsim seriile de autor semnate de Malcolm Gladwell, Sir Ken Robinson, Richard Branson, Dan Ariely. Pe lângă cunoscutele colecții de antreprenoriat, de economie și leadership, Publica deține două imprint-uri: Victoria Books – care reunește autobiografii și biografii celebre din tenis, muzică, film, politică și lumea culinară, și Narator – colecția de nonficțiune creativă.

Back to top