Romanul „Ora albastra” de Alonso Cueto se lanseaza la Bucuresti si Sibiu

Astazi, 27 octombrie 2010, ora 17.00, la Libraria Humanitas Kretzulescu din Bucuresti, Alonso Cueto, unul dintre cei mai importanti scriitori peruani, isi va lansa romanul aparut la Humanitas Fiction – „Ora albastra”, colectia „Raftul Denisei”, in traducerea Tudorei Sandru-Mehedinti. Romanul a fost distins, in anul 2005, cu Premiul Herralde. La eveniment vor participa, alaturi de autor, Excelenta Sa domnul dr. Ernesto Pinto-Bazurco Rittler, ambasadorul Republicii Peru la Bucuresti, Tudora Sandru-Mehedinti, Radu Paraschivescu si Denisa Comanescu, director editorial Humanitas Fiction.
Scriitor, ziarist, eseist, profesor si teoretician al literaturii, Alonso Cueto va fi prezent pentru cateva zile in Romania la invitatia Ambasadei Republicii Peru. Cu aceasta ocazie, autorul peruan isi va lansa la Bucuresti si Sibiu romanul „Ora albastra” aparut la Humanitas Fiction, colectia „Raftul Denisei”, in traducerea Tudorei Sandru-Mehedinti. Cartea, considerata de Mario Vargas Llosa „un roman magnific, care descrie cu luciditate si fantezie sechelele celor zece ani de razboi civil si terorism”, si de Alfredo Bryce Echenique „un regal literar, ca toate romanele si povestirile lui Alonso Cueto”, a fost recompensata cu Premiul Herralde in 2005, fiind tradusa in peste cincisprezece tari.
Joi, 28 octombrie 2010, ora 12.00, in Aula Magna a Facultatii de Litere si Arte din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, sub egida dezbaterii „Literatura peruana moderna,” romanul „Ora albastra” va fi lansat in prezenta autorului, a Excelentei Sale domnul dr. Ernesto Pinto-Bazurco Rittler, ambasadorul Republicii Peru la Bucuresti si a invitatilor conf. univ. dr. Rodica Grigore si lect. dr. Dragos Varga.
Alonso Cueto s-a nascut la Lima, in 1954. Studiaza la prestigioasa Pontificia Universidad Católica del Perú, unde in prezent preda cursuri de literatura, luandu-si licenta in 1977. Isi petrece urmatorii doi ani la Madrid, cu o bursa de cercetare de la Institutul de Cultura Hispanica. In 1979 urmeaza masteratul la University of Texas, Austin, unde obtine ulterior si doctoratul.
In 1983, debutul sau literar cu volumul de povestiri „La batalla del pasado” (Batalia trecutului) este o adevarata revelatie pentru cititori si critici, deschizand o serie de opere care cuprinde opt romane – El tigre blanco (Tigrul alb, 1985), Deseo de noche (Dorinta de noapte, 1993), El vuelo de la ceniza (Zborul cenusii, 1995), El otro amor de Diana Abril (Cealalta dragoste a Dianei Abril, 2002), Grandes miradas (Priviri adanci, 2003), Ora albastra (La hora azul, 2005), El susurro de la mujer ballena (Murmurul femeii balena, 2007) si La venganza del silencio (Razbunarea tacerii, 2010) –, cinci volume de povestiri – cartea de debut a fost urmata de Vestidos de una Dama (Rochiile unei doamne, 1987), Amores de invierno (Iubiri de iarna, 1994), Cinco para las nueve y otros cuentos (Noua fara cinci si alte povestiri, 1996), Pálido cielo (Cer palid, 1998) –, volume de teatru, eseuri si biografii literare. I s-au decernat importante distinctii literare, intre care: premiul peruan Wiracocha, premiul german Anna Seghers, premiul spaniol Herralde. Romanul „Murmurul femeii balena” a fost finalist al premiului Planeta – Casa de America.
Ancorat in istoria recenta a razboiului civil peruan, „Ora albastra” este in acelasi timp o tulburatoare poveste a unei iubiri imposibile si o investigatie lucida a subterfugiilor si recuperarii unei constiinte culpabile. Dureroasa incercare a protagonistului de a face lumina asupra unor fapte cumplite, trecute sub tacere sau uitate de memoria familiala si sociala, este in acelasi timp si o emotionanta incursiune in universul sau launtric, pentru a-si afla adevarata identitate, a-si exorciza obsesiile si a se impaca definitiv cu sine.

Back to top