Să țineți minte mereu că voi sunteți cele mai frumoase femei din încăpere

Să țineți minte mereu că voi sunteți cele mai frumoase femei din încăpere

În 1966, când Jacki Lyden avea 12 ani și era o preadolescentă ocupată mai mult cu școala, Dolores, mama ei, a apărut într-o după-amiază în dormitor, cu trupul înfăşurat în cearşafuri şi braţele acoperite de hieroglife desenate cu dermatograf.

„Sunt regina din Saba, mi-a șoptit pe un tron confidențial, și fiecăreia dintre cele trei fiice ale mele îi las în stăpânire o țară. Ție, Jacki, cea mai mare, Mesopotamia. Surorii tale Kate, Teba. Fiicei mele celei mai mici, Sarah, de nouă ani, Cartagina. (…) S-ar putea spune că viața mea în chip de fiică a ei, viața imaginației mele, a început odată cu vuziunile mamei. Surorile mele și cu mine le-am transformat în textele noastre. Nebunia ei a fost linia noastră narativă“,

scrie Lynden într-unul dintre cele mai cutremurătoare volume de memorialistică, Fiica reginei din Saba. În timp ce mama se afundă mai tare în demență, fiica o veghează îndeaproape.

„Lyden circumscrie nebunia mamei sale şi propria-i reacţie în cele mai fine detalii… Scriitura – vie, originală, lirică e strălucită în pasajele de neuitat în care Lyden se apleacă asupra comportamentului mamei sale, atât de îndrăzneţ şi de fantast uneori, încât devine aproape ilar. Există şi alte lucruri care-ţi dau fiori: evocarea pierderii tatălui, a abuzului psihologic (mama s-a recăsătorit cu un doctor bogat din localitate, un bărbat rece, sălbatic de autoritar, a cărui dominaţie despotică asupra familiei este înfăţişată cu o forţă remarcabilă), a neajutorării… Lyden transmite una dintre cele mai dificile lecţii ale vârstei adulte: aceea că se poate să-ţi iubeşti părintele nu numai în ciuda cusururilor sale, ci şi din cauza lor“, spune Caroline Knapp de la The New York Times Book Review.

E o carte despre suferință și toleranță, despre speranțe spulberate și despre singurătate. E o carte despre multe forme imperfecte de iubire și despre hăul sfâșietor care poate deveni mintea noastră. Un om care nu-și mai poate stăpâni mintea devine prizonierul fantasmelor, iar cei care-l iubesc nu-l pot ajuta să se smulgă pentru a se întoarce înapoi în realitate.

Eu am citit cartea aceasta cu dificultate, am luat-o și am lăsat-o de zeci de ori, pentru că e cumplit să urmărești înstrăinarea mamei de copii și de sine, neajutorarea fetelor și mitocănia tatălui vitreg. E cu atât mai dureros cu cât știi că undeva pe lumea asta sunt copilele care au suferit atunci și care s-au crescut una pe alta cum au știut  mai bine. :i au reușit, dar trec prin lume cu o rană imensă în suflet.

Jacki Lyden,  jurnalist specializat în Orientul Mijlociu, este o bine cunoscută voce a Radioului Public Naţional american. A acoperit, printre altele, în 1990, Războiul din Golf, iar în 11 septembrie 2001 atacul terorist de la New York. Activitatea ziaristică i-a fost răsplătită cu premii importante. Fiica reginei din Saba, apărută în Statele Unite în 1997, are în acest moment ediţii în 11 ţări și urmează să fie ecranizată.

Back to top