Salon de Carte Bookfest și o ministagiune muzicală, la FILIT 2014

Salon de Carte Bookfest și o ministagiune muzicală, la FILIT 2014

Cei care vor veni la ediția a doua a  Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași vor avea parte de multe alte surprize culturale, pe lângă întâlnirile cu autori remarcabili din țară și din străinătate, traducători de marcă, editori și agenți literari.

bookfestSalonul de Carte Bookfest va avea loc, pentru al doilea an consecutiv, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, ajuns în 2014 la cea de-a doua ediție. Astfel, între 3 și 5 octombrie, în Sala Pașilor Pierduți de la Universitate, publicul ieșean va avea acces la oferta de carte a celor mai importante edituri din România și va putea participa la evenimente ale căror protagoniști vor fi autorii invitați în cadrul FILIT, dar și oaspeți speciali ai expozanților Bookfest.

La standurile Bookfest, vizitatorii vor putea alege titluri cu reduceri atractive din oferta bogată a unora dintre cele mai de succes edituri din România: Humanitas, Litera, Polirom, Curtea Veche Publishing, Rao, Trei, Corint, Nemira, Herald, Eikon, Okian și multe altele. Accesul publicului va fi gratuit la toate evenimentele din cadrul Bookfest, precum și la proiecțiile din cadrul Cinematografului de artă Bookfest.

„Parteneriatul pe care l-am început anul trecut a fost pentru public beneficiul cel mai important al acestor câteva zile în care la Iași se conturează în fiecare toamnă Capitala Literaturii din România”, a declarat Mihai Mitrică, directorul Asociației Editorilor din România.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) propune publicului și o selecţie muzicală perfect adaptată spiritului evenimentului. Concertul simfonic al Filarmonicii Moldova Iaşi, reprezentaţiile oferite de Alexandrina Hristov şi band-ul acesteia, de Maria Răducanu şi Maxim Belciug, trupa KUMM sau ieşenii Cosmin Vaman, Alexandra Andrei şi Trupa Spam sunt parte din oferta de anul acesta a celui mai amplu eveniment literar din România.

Cea de-a doua Seară FILIT (ce cuprinde, dela ora 20.00, în Sala Mare a Naţionalului ieşean, dezbaterea avându-l drept invitat pe scriitorul mexican Guillermo Arriaga) se va încheia cu un concert susţinut de Maria Răducanu & Maxim Belciug: When to her lute Maria sings. Maria Răducanu şi Maxim Belciug formează un duo cu totul inedit, cu roade muzicale dintre cele mai frumoase. Fiecare îşi are propria carieră: Maria Răducanu – vocea – este poate cea mai tulburătoare, cea mai vibrantă prezenţă de pe scena muzicală de la noi, iar Maxim Belciug s-a consacrat ca un artist al chitarei si al „Încântărilor“.

Vineri, 3 octombrie, după întâlnirea cu Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, Filarmonica Moldova Iaşi oferă un concert simfonic extraordinar, realizat special pentru FILIT. Dirijorul concertului va fi Mihnea Ignat (Spania), iar solistă tânăra violonistă ieşeană Mălina Ciobanu. În program: G. Bizet – Selecţiuni din Suitele Carmen, W.A. Mozart – Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în sol major, KV 216, A. Dvorák – Simfonia a IX-a în mi minor, op. 95, Din lumea nouă. Tot pe 3 octombrie, Casa FILIT va fi gazda unui spectacol nocturn, care va începe cu 5 minute înainte de miezul nopţii. Protagoniştii acestuia vor fi Cosmin Vaman, Alexandra Andrei şi Trupa Spam.

În a patra Seară FILIT, dedicată scriitorului Mircea Cărtărescu, vor concerta Alexandrina & Band. Alexandrina Hristov este o artistă complexă, dedicată muzicii, dar şi picturii şi poeziei. Alexandrina cântă în română, franceză şi rusă. Stilul său muzical este greu de definit, dar se încadrează între pop acustic, rock contemporan, alternativ, jazz şi soul, cu elemente inovatoare la nivelul compoziţiei şi versurilor. Alexandrina apare adesea pe scenă alături de o trupă de instrumentişti, dar uneori îşi susţine recitalul în formulă voce-pian.

Noaptea Albă a Poeziei (NAP 2) va fi „acompaniată“ anul acesta de muzica celor de la KUMM. Evenimentul este programat să aibă loc sâmbătă, 4 octombrie, la Casa FILIT, cu începere de la ora 22.30. Trupa de rock alternativ KUMM a susţinut numeroase concerte în străinătate, în ţări precum Italia, Germania, Cehia şi Ungaria, şi a participat la festivaluri precum Pepsi Sziget, Sárvár, 4+4 Days In Motion şi Peninsula. În diferite componenţe, a lansat şase albume de studio şi şapte videoclipuri. Componenţa actuală: Eugen Nuţescu (Oigăn) – chitară, voce, muzicuţă, Kovács András – clape, Mihai Iordache – saxofon, Uţu Pascu – bas, John Ciurea – tobe.

În total, ediţia 2014 a FILIT va reuni anul acesta peste 300 de invitaţi de seamă ai literaturii mondiale şi române, precum şi traducători, manageri culturali, editori, librari, difuzori de carte, critici şi jurnalişti culturali. Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Literaturii Române Iaşi. FILIT 2014 se desfăşoară sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi beneficiază de parteneriatul Băncii Naţionale a României. Puteți urmări programul complet al FILIT pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filit.iasi  și pe site-ul festivalului, www.filit-iasi.ro. De asemenea, pe acelaşi site puteţi consulta biografiile tuturor invitaţilor, precum şi informaţii la zi privind ediţia a II-a a FILIT.

 

Back to top