Sam Savage, autorul celebrului „Firmin”, revine în atenția cititorilor autohtoni cu „Țipătul leneșului”

Tipatul lenesuluiRar se întâmplă ca romanul de debut al unui scriitor să beneficieze de atâta simpatie din partea cititorilor precum s-a petrecut cu Firmin, prima carte a lui Sam Savage – fost student la Yale, protestatar împotriva armelor nucleare, reparator de biciclete, pescar, tâmplar și tipograf, printre altele. La 66 de ani, Savage debutează în literatură, cu Firmin. Aventurile unei vieți subterane – romanul avea să devină, mai întâi, revelația Târgului de Carte de la Frankfurt, ediția 2008, apoi, un adevărat fenomen editorial, cartea fiind tradusă în peste 30 de limbi.
Romanul a fost primit excelent și de criticii și cititorii autohtoni – dovadă stau zecile de cronici și „mărturii” online, de pe bloguri și cele mai importante portaluri de cultură și cultură urbană.

Lansat în Statele Unite ale Americii în 2009, romanul Țipătul leneșului îl are drept protagonist pe Andy Whittaker, un „erou” al erei lui Nixon, a cărui existență avansează încet, dar sigur spre limita disperării și a nebuniei. Andy Whittaker plănuiește un festival literar de proporții monumentale în micul său orășel; el este și unic editor al gazetei Soap, o revista literara ridiculizata de rivalii sai de la The Art News, înfierați de Andy, care-i consideră o clică de scriitori și pictori ultraconvenționali. Soția sa, Jolie, l-a părăsit, mama sa își dă duhul într-un azil, iar clădirile cu apartamente de închiriat pe care le-a moștenit de la tatăl său au ajuns în paragină prin eforturile unor chiriași de coșmar.

Principala activitate a lui Andy pare să fie scrisul: pune pe hârtie plângeri către nevasta care l-a părăsit, pretexte pentru a nu-și vizita mama, respingeri usturătoare ale unor texte literare ridicole primite în vederea publicării, înștiințări sarcastice în atenția chiriașilor săi, misive jalnice către o femeie cu care a avut o relație pasageră cu mult timp în urma și multe altele.

Romanul la care lucrează se transformă tot mai mult dintr-o parodie intenționată, într-o înșiruire de fantasme jalnice și dezlânate. Sentimentul propriei grandori, dar și autocompătimirea devin din ce în ce mai disperate, iar dincolo de efectele de suprafață de un comic și absurd dezlănțuit, se întrevăd toate frustrările unui scriitor blazat și însingurat.
„Scriitorilor, zgâriați-vă pe ochi. Dacă vreodată v-ați simțit tentați să scoateți capul din micul vostru orășel de provincie și v-ați trimis poezelele să fie publicate, dacă ați cunoscut vreodată sunetul greu al plicurilor de răspuns care vă dau peste bot sau dacă visul nemuririi literare nu vă dă pace, citiți Țipătul leneșului. Nimic nu poate fi mai descurajant.” (Guardian)

„Satira lui Sam Savage are calitatea rară de a fi în același timp mușcătoare și amuzantă.” (The New York Times)

 „Andy Whittaker, protagonistul din Țipătul leneșului, este un scriitor disperat, depresiv și frustrat sexual. Cu greu putea alege Savage un personaj mai credibil care să dea autenticitate cărții sale.” (Kirkus Reviews)
Sam Savage s-a născut în 1940 în Carolina de Sud și a fost crescut sub dubla influență a pasiunii mamei sale pentru poeții romantici englezi și a credinței neștirbite a tatălui în raționalismul darwinian. La vârsta de 17 ani, s-a mutat cu familia în Massachusetts, unde preferința pentru produsele contraculturii l-a făcut să se integreze perfect în atmosfera creată de generația Beat. „Pe vremea aceea încă mai puteai să fii un delincvent intelectual”, a declarat Savage într-un interviu.
Admis la Facultatea de Filozofie a Universității Yale, a abandonat-o în scurtă vreme, pentru a se înscrie într-un grup de protest împotriva armelor nucleare. După câțiva ani petrecuți la Paris, s-a întors la Yale, unde a obținut un doctorat în filozofie, apoi și-a continuat studiile la Heidelberg. A lucrat într-un atelier de reparat biciclete în Cambridge, Massachusetts, după care s-a retras în Sud, unde a schimbat mai multe meserii (pescar, tâmplar și tipograf, printre altele) și a scris poezii care i-au fost publicate, dar care nu-i plăceau, și fragmente de roman care-i făceau plăcere, dar nu ajungeau să-i fie publicate.

Firmin. Aventurile unei vieți subterane, romanul său de debut, a apărut în 2006, iar doi ani mai târziu a devenit revelația Târgului de Carte de la Frankfurt, ajungând să fie tradus în peste 30 de țări.

Lectură recomandată de elefant.ro

Back to top