Scriitoarea Eowyn Ivey, UK National Book Award pentru romanul „Copila de zăpadă“

Scriitoarea Eowyn Ivey, UK National Book Award pentru romanul „Copila de zăpadă“

Scriitoarea americană Eowyn Ivey a obţinut prestigiosul UK National Book Award, la categoria International Author of the Year – secţiune dedicată autorilor din afara UK – , pentru romanul Copila de zăpadă / The Snow Child, apărut, şi în ediţie digitală, în colecţia Biblioteca Polirom(coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere de Veronica D. Niculescu.

Alături de Eowyn Ivey, la această categorie a UK   Awards, ediţia 2012, au mai fost nominalizaţi: Daniel Kahneman – Thinking fast and slow, Ben FountainBilly Lynn’s long halftime walk, Herman Koch The Dinner, Patrick deWitt – The Sisters Brothers şi Laurent BinetHHhH. The Sisters Brothers/ Fraţii Sisters de Patrick deWitt, o odisee a violenţei şi a pasiunii, un roman ca o aventură în Vestul sălbatic, a apărut, de asemenea, în colecţia Biblioteca Polirom, în traducerea Ioanei Filat.

La ediţia 2011 a UK National Book Awards, la categoria International Author of the Year, cîştigătoarea a fost Jennifer Egan, iar în 2010 – Jonathan Franzen, publicat în traducere la Polirom.

Copila de zăpadă, primul roman al lui Eowyn Ivey, a fost numit de critici „un debut magic“, „cuceritor, poetic şi fermecător“. Apărută în 2012 în Statele Unite, cartea a ajuns pe lista de bestselleruri a The New York Times, dar şi pe selecta listă britanică Waterstones 11, cu cele mai bune romane de debut.

Copila de zăpadă îmbină admirabil atmosfera de basm a ţinuturilor acoperite de zăpadă din Alaska şi realitatea dură a vieţii de fermier într‑o regiune sălbatică, neprietenoasă, care nu‑şi dezvăluie uşor secretele. Ajunşi deja la jumătatea vieţii, Jack şi Mabel se luptă să‑şi clădească o viaţă nouă în Alaska anilor ’20, însă durerea pricinuită de lipsa copiilor sapă o prăpastie tot mai adîncă între ei. Într‑o clipă de exaltare, la căderea primei zăpezi din an, cei doi clădesc o copilă de zăpadă cu chip delicat, buze trandafirii şi păr bălai. Nu mică le este însă mirarea a doua zi, cînd descoperă că fetiţa de zăpadă a prins viaţă, ca şi cum povestea Snegurocikăi, ce încîntase copilăria lui Mabel, ar fi devenit dintr‑odată realitate. Din acea clipă, Faina, copila de zăpadă, va deveni parte din familie şi prezenţa ei delicată, candidă, zglobie le va schimba vieţile pentru totdeauna. Copila de zăpadă împleteşte cu subtilitate şi sensibilitate realismul magic al scriitorilor sud‑americani cu o proză dură, viguroasă, dramatică în stilul lui Jack London.

Criticii literari au apreciat atât prospețimea stilului cât și frumusețea poveștii:

„Pornind de la un vechi basm rusesc, scriitoarea îşi deapă povestea despre dezolare emoţională şi spaţială, despre îndelungi suferinţe şi pierderi într-un minunat melanj de duritate şi delicateţe“. (Sunday Times)

„O bijuterie a artei nordice a povestirii. Oricine a cunoscut apăsarea unei ierni lungi şi alinarea adusă de o carte bună citită la gura sobei va aprecia cu siguranţă Copila de zăpadă. (John Straley)

O poveste încîntătoare despre iubire, speranţă şi supravieţuire în Nordul îngheţat“. (Daily Mail)

Eowyn Ivey s‑a născut în Alaska, unde locuieşte şi în prezent, alături de soţul şi fiicele sale. A studiat jurnalismul la Western Washington University şi a urmat cursuri de creative non‑fiction la University of Alaska Anchorage. A lucrat vreme de zece ani ca jurnalist la ziarul Frontiersman. Şi‑a făcut debutul ca scriitoare cu povestiri publicate în antologia Cold Flesh (2010) şi în jurnalul literar Cirque. În prezent, lucrează la librăria independentă Fireside Books, fiind într‑o permanentă legătură cu cărţile şi cu cititorii.

Citiți de Crăciun un interviu în exclusivitate cu Eowyn Ivey, pe BookMag!

Back to top