Scriitorul egiptean Alaa al-Aswani vorbeste despre situatia din Egipt

Alaa al‑AswaniAlaa al-Aswani, cel mai tradus și mai apreciat scriitor egiptean contemporan, membru fondator al Miscării Egiptene pentru Schimbare, se numără printre sutele de mii de egipteni ieșiți zilele acestea în stradă.

„Acesta este modul în care a început primăvara egipteană. Mâine, vom vedea o adevărată bătălie.”

Alaa al‑Aswani este tradus în aproape 30 de limbi. Încă de la debut, critica literară a văzut în el un demn succesor al laureatului Premiului Nobel pentru Literatură, Naghib Mahfuz.
Blocul Iakubian, primul său roman (tradus în cadrul colecției Biblioteca Polirom în 2008), a provocat dezbateri aprinse, rămânând timp de peste cinci ani (până la apariția roma­nului Chicago) cea mai vânduta carte în limba arabă, reeditată de mai multe ori, tradusă în întreaga lume și transfor­mată într‑un film egiptean de succes în 2006 (prezentat și în România, la TIFF 2006).
Chicago (Polirom, 2010), bestsellerul care a surclasat Blocul Iakubian, prezinta viețile mai multor egipteni americanizați, stabiliți în Chicago din motive politice sau economice – o extraordinară galerie de portrete zugrăvite cu măiestria și migala unui miniaturist oriental.
„M-am alăturat manifestanților din Cairo, la fel cum au făcut-o sute de mii de alți egipteni din toată țara – oameni care au ieșit în stradă, cerându-și dreptul la libertate și înfruntând violența de temut a poliției. […]

Mi s-a cerut să spun câteva cuvinte. Chiar dacă am vorbit de sute de ori în public, de data aceasta a fost diferit: a trebuit să iau cuvântul în fața a peste 30.000 de demonstranți, care nu aveau nici un chef să audă de compromis și care n-au încetat o secundă să strige «Jos cu Hosni Mubarak!». […]

De ce s-au revoltat egiptenii? Răspunsul se afla în însăși natura regimului. Orice sistem tiranic poate priva oamenii de libertate, dar le oferă în schimb o viață relativ ușoară. Un regim democratic poate să piardă lupta cu sărăcia, dar cetățenii se bucură de libertate și demnitate. Regimul egiptean a privat oamenii de absolut totul. Sutele de mii de demonstranți nu sunt nimic altceva decât reprezentanții a milioane de egipteni ale căror drepturi au fost încălcate.
Acesta este modul în care a început primăvara egipteană. Mâine, vom vedea o adevărată bătălie”, a declarat al-Aswani pentru The Guardian.

Membru fondator al Mișcării Egiptene pentru Schimbare, Alaa al-Aswani a atras atenția încă de la debut: criticii au văzut în el un demn succesor al laureatului Premiului Nobel pentru Literatură, Naghib Mahfuz, iar susținătorii regimului Mubarak, un inamic.
De profesie dentist (și‑a deschis primul cabinet în Blocul Iakubian din Cairo) și prozator, Alaa al‑Aswani a primit o educație francofonă, și‑a finalizat studiile în SUA și a debutat pe scena literară în 1990, cu un volum de povestiri extrem de apreciat de critica literară. Romanul Blocul Iakubian, publicat în 2002 (Polirom, 2008), a provocat dezbateri aprinse, rămânând timp de peste cinci ani (până la apariția roma­nului Chicago) cea mai vândută carte în limba arabă, reeditată de mai multe ori, tradusă în douăzeci și șapte de limbi și transfor­mată într‑un film egiptean de succes în 2006.
Chicago (2006, Polirom, 2010), cel de-al doilea său roman, a fost primit de către critici cu același entuziasm ca și Blocul Iakubian. „Chicago este o frescă amplă, cu o multitudine de personaje ale căror povești se împletesc unele cu altele. Prezentându-și conaționalii pe fundalul unei alte culturi, Alaa al-Aswani reușește să sublinieze aspectele cele mai sensibile ale personalității lor, să le investigheze opțiunile, traumele, loialitățile și apartenențele.” (The Guardian)

Back to top