Se lansează Stilul religiei în modernitatea târzie

Lansare Stilul religiei in modernitatea tarzieMarți, 22 martie, începând cu ora 18.00, la Clubul Țăranului (in incinta Muzeului Țăranului Român) se va lansa volumul Stilul religiei in modernitatea tarzie de Anca Manolescu.
Alături de autoare, vor vorbi despre carte: Horia-Roman Patapievici, Andrei Cornea și Mihail Neamțu; moderator: Oana Boca.

Stilul religiei în modernitatea târzie – o contribuție esențială privind criza de mijloace pe care le are la dispoziție omul modern pentru a se orienta spre transcendent.

Anca Manolescu – important cercetător în domeniul antropologiei religioase, doctor în filozofie al Universității București, excelentă traducătoare și autoare a numeroase articole și comunicări în domeniul antropologiei religioase și al studiului comparat al religiilor, publicate în reviste științifice din România, Franța, Italia sau Liban.

Eseu hibrid, unde invocarea unor teme și texte spirituale se îmbină nu numai cu considerații din sfera studiilor religioase, ci și cu tatonari sau intuiții proprii, cu propria perspectivă a autoarei asupra problemei, Stilul religiei în modernitatea târzie este cel de-al doilea volum al Ancăi Manolescu apărut la Editura Polirom, după Europa și întâlnirea religiilor. Despre pluralismul religios contemporan (2005, cuvânt înainte de Andrei Pleșu).

„Voi vorbi mereu despre «spectacolul» epocii noastre, deoarece critica lumii moderne are în vedere cadrul mental și social în care ne mișcăm, faptul că el nu mai oferă simbolism anagogic, disciplină și tehnici de înaintare, ordine verticală luminată de transcendent. E vorba așadar despre un mediu civilizațional și despre definiția pe care acesta o dă ființei umane. Dar e de la sine înțeles că umanitatea profundă a omului nu ține de acest registru. Sigur că, absorbit de solicitările lui, modelat de normele lui care au obiectivitatea și prestigiul date de un general consimțământ, omul își poate lăsa în letargie umanitatea profundă, își poate uita vectorul interior care îl leagă de absolut. Însă căutătorul spiritual se străduiește dintotdeauna să facă diferența între «omul interior» și «cele din afară», fie ca e vorba de cadrul mental și social al epocii sau de propria exterioritate, de aspectul individual al ființei lui. Ca atare, va privi la cele din urmă ca un «spectator participativ», responsabil și angajat, desigur, în raport cu această exterioritate, dar distanțat de ea, citind mai ales în jocul ei sugestii simbolice, «conjecturi», urme care îi pot sprijini înaintarea verticală. Pentru a lăsa să se trezească interioritatea profundă, poate că primul pas este tocmai acela de a-ți privi eul și mediul în care trăiești ca pe un spectacol”, consideră Anca Manolescu.

Poate oferi modernitatea târzie avantaje spirituale, când, se știe, modernitatea s-a construit tocmai pe restrângerea la domeniul secular? Renunțarea la religie ca vector al destinului uman, cheie de interpretare a lumii și cadru de civilizație este definitorie pentru această epocă. Reflecția actuală de orientare metafizică sau religioasă e însoțită adesea de o critică a lumii moderne și a crizei sale. Și totuși, pentru o serie de gânditori – între care filozofii religioși ruși de la începutul secolului XX, Simone Weil, iar mai aproape de noi A. Scrima –, criza modernității trebuie să fie valorificată. Pe urmele acestora, autoarea se angajează într-o profundă analiză a unor aspecte ale modernității târzii ce pot căpăta valoare mobilizatoare, devenind astfel suport pentru parcursul spiritual.

Din cuprinsul volumului:
• Două critici ale lumii moderne • Libertatea totală a unui subiect limitat: privatizarea religiei • Omul universal ca model al libertății • Fundamentalismul: refuz sau exacerbare a secularizării? • Științele religiei: gestionarea savantă a distanței • Încrederea în diversitate • Beneficiul separației • Apofatismul sau poarta contrariilor • Modernitatea târzie ca spectacol: „retragerea” divinului

Anca Manolescu este doctor în filozofie al Universității din București. A fost cercetător la Muzeul Țăranului Român (1990-2002). Domenii de inte­res: antro­pologie religioasă, studiul comparat al religiilor. Este alumna New Europe College, Institut de Studii Avansate din București. În prezent este cerce­tător și editor al Arhivei Andre Scrima de la Colegiul Noua Europă, editor și traducător din Simone Weil, Andre Scrima, Rene Guenon. A publicat articole și comunicări în volume colective și reviste stiintifice (în România, Franța, Italia, Liban) și în reviste de cultură (Dilema și Dilema veche, Secolul XX și Secolul XXI, România literară, 22, Idei în dialog).
De asemenea, este autoarea volumelor „Locul călătorului”. Simbolica spațiu­lui în Răsăritul creștin (Paideia, București, 2002), Europa și întâlnirea religii­lor. Despre pluralismul religios contemporan (Polirom, Iași, 2005), Jurnal de inactualități (Paideia, București, 2006), Nicolas de Cues ou l’autre modernite (L’Harmattan, Paris, 2010).

Back to top