Simfonia patetică: fumător vs. nefumător

Simfonia patetică: fumător vs. nefumător

O zi neagră pentru fumătorii din România. O zi obișnuită pentru nefumătorii fără Facebook sau cei pe care îi doare-n cot de ce mai zice presa. Căci toată lumea fierbe de nedreptatea făcută, chiar dacă e o aliniere la mult admirata legislație europeană.

Niște patetici. Ani în șir s-a fumat în neștire pe oriunde, fără să se gândească nimeni că dăunează, că pute, că deranjează. A urmat perioada în care pachetele de țigări au devenit purtătoare de mesaje de avertizare pentru disperații după un fum. Apoi, devenind stat UE, ne-am dat seama că ăilalți nu fumează în restaurante, în alte locuri închise și nici în preajma copiilor. Pfffoa! Ocazia unică de a dovedi că putem și noi să avem o lege anti-fumat și mai tare decât a francezilor sau a nemților: interzicem fumatul  peste tot, chiar și intrauterin, dacă se poate. Doar ca s-o mai punem de-un circ, din parlament până-n bucătăriile de apartament.

bigstock-Pretty-young-woman-smoking-dan-54177854Mie mi se pare că nu e vorba despre a interzice sau a permite fumatul. Ne-ar fi mult mai utilă activarea acelui bun simț pe care nu sunt sigură că l-am avut vreodată, ca nație, deși unele manuale de istorie așa zic.

Pentru că e de prost gust să fumezi în timp ce altul mănâncă. E de-a dreptul mitocănesc să fumezi dacă în apropiere sunt copii care mănâncă. Și mi s-a întâmplat să fac rezervare la restaurant în așa-zisul salon de nefumători și să fim obligați să mâncăm în cel de fumători, pentru că locul nostru era ocupat de niște fufe fumătoare. Vina restaurantului, sper să fi fost niște cliente fidele, măcar….

E grobian taximetristul care-și aprinde relaxat o țigară, fără să întrebe pasagerul dacă e în regulă. Poate e astmatic, poate fumul îi trezește instinctele criminale și te sugrumă…dac-ai citit Miorița știi ce zic, domnule taximetrist.

O femeie sau în fine, o doamnă cu paiu-n gură în public nu era pe vremuri o priveliște prea elegantă, dar acum pare trendy, cool și alte-alea. O adolescentă pufăitoare nu mai uimește pe nimeni, la fel cum o mamă cu bebelușul în brațe și cu țigara atârnând în colțul gurii nu mai e cine știe ce curiozitate prin parc.

Vecina mea nu fumează la ea în casă, că poluează. Iese pe scară, își pune popoul pe trepte și începe a pufăi în timp ce mai conversează pe Facebook sau la telefon. Niciodată nu fumează doar o țigară și, pentru că e o doamnă, ce p… ei, nici nu deschide ușa de la ghenă ca să aerisească scara. Lasă, să se bucure săracii ăia care ies din lift direct în afumătoare!

Din punctul meu de vedere, e o mitocancă. Pe ea n-o s-o oprească nicio lege să mai fumeze pe scară. Pentru că asta e o chestiune de bun simț. Pe care nu-l are.

Așa că, doamnelor și domnilor, să nu ne mai amăgim cu discriminarea unora sau a altora. Activați-vă bunul simț, atât!

(Foto: Bigstock)
Back to top