Stigmata – un roman grafic impresionant

Stigmata – un roman grafic impresionant

Prezența Italiei ca invitat de onoare a acestei ediții a Târgului Internațional Gaudeamus și participarea Franței ca partener cultural istoric au prilejuit întâlnirea publicului român cu câțiva dintre cei mai importanți oameni de cultură europeni.

Unul dintre ei este Lorenzo Mattotti, un grafician de geniu ale cărui lucrări sunt foarte prețuite. După terminarea studiilor de arhitectura, Lorenzo Mattotti s-a consacrat ilustraţiei şi benzii desenate, devenind astăzi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi la scară internaţională. Încă de la începutul carierei, el a urmărit înnoirea esteticii şi limbajului benzii desenate. Opera sa a evoluat cu o puternică şi constantă coerenţă, însă mereu cu eclectismul celui ce îndrzăneşte să inoveze. Cărţile sale sunt traduse în întreaga lume. A realizat coperţi pentru The New Yorker, Le Monde, Suddeutsche Zeitung şi numeroase afişe emblematice: Cannes 2000, Lire en Fête. În 2004 a lucrat pentru filmul Eros de Wong Kar-Wai, Soderbergh şi Antonioni, iar în 2010 a realizat cartea The Raven împreună cu Lou Reed.

În Stigmata, de la editura Art, legendarul grafician Lorenzo Mattotti îşi desfăşoară tot talentul în vârtejuri expresioniste hipnotice şi, împreună cu scriitorul şi scenaristul Claudio Piersanti, ne oferă o memorabilă fabulă despre bine, rău, sacrificiu şi mântuire finală. Un roman grafic care ne va bântui mult timp.

O pădure de sârmă ghimpată, aridă şi confuză, astfel descrie Mattotti viaţa eroului pe care l-a desenat. Cu palmele găurite, un singuratic beţivan, fără obligaţii sau loc de muncă, primeşte două dintre cele cinci stigmate ale lui Iisus. Răni ce nu se închid şi sângele care curge neîncetat. Cu totul inexplicabil. Bărbatul devine rătăcitor, un proscris. Straniul lui talent stârneşte spaimă, devoţiune, dezgust, fascinaţie – pe scurt, aproape întreaga paletă de emoţii umane, până la dezlănţuiri de violenţă, în pragul morţii. Întors din întuneric, transfigurat de aceste răni misterioase, el descoperă în cele din urmă un sens profund al propriei vieţi: o renaştere, poate chiar o răscumpărare a sufletului. Inspirat de o nuvelă cutremurătoare de Claudio Piersanti, Stigmata a devenit o operă de artă.

Back to top