Un roman despre lumea stupefiantelor: „Dilăr pentru o zi” de Andrei Ruse

Dilar pentru o ziLa editura Polirom a apărut un nou roman în colecţia „Ego. Proză” (coordonator Lucian Dan Teodorovici): Dilăr pentru o zi de Andrei Ruse. Romanul va fi lansat vineri, 25 februarie, de la ora 20.00, în COOL CAT (Str. Nicolae Dona, nr. 18, Bucureşti).

Radu este poliţist la secţia Antidrog şi vrea să avanseze în carieră, ca să le ofere o viaţă mai bună soţiei şi fiicei lui. El îi întinde o cursă unui traficant de droguri zis Nebunul, dându-se drept consumator, dar îşi dă seama că nu-l poate aresta, pentru că dilărul este fratele colegului său de departament. Cu toate acestea, trebuie să rămână lângă Nebun pentru a nu trezi vreo suspiciune. Dilărul îi oferă noului său client o excursie de o zi în lumea stupefiantelor, iar experienţa îi deschide ochii lui Radu asupra lumii. Între realitate şi halucinaţie, acesta începe să înţeleagă în sfârşit de partea cui se află de fapt binele şi răul.

Dilăr pentru o zi este ca un palpitant film de acţiune străbătut de filoane de poezie veritabilă, o naraţiune alertă cu final neaşteptat, în care urmăritul şi urmăritorul ajung să se cufunde împreună în acelaşi adevăr straniu.
„Altfel a însemnat pentru mine să încerc să descriu ce se întâmplă în interiorul unei persoane atunci când ia un drog. Insight-ul, momentul revelaţiei (fie ea adevărată, fie o iluzie, nu asta contează). Desigur, mai departe lucrurile s-au complicat, cum mă şi aşteptam. Dacă am început să scriu gândindu-mă că e un roman despre droguri, l-am terminat având o cu totul altă părere.” (Andrei Ruse)

Andrei Ruse s-a născut pe 16 decembrie 1985, în Bucureşti. A iniţiat mai multe proiecte online în domeniul cultural, printre care comunităţile Sketche (2006), Rocultura.ro (2008) sau revista Boomlit.com (2010), de care se ocupă şi astăzi. A colaborat şi cu alte site-uri şi a derulat diverse campanii de promovare pentru cărţi, fiind invitat la diferite conferinţe privind promovarea de carte (Congresul Naţional al Studenţilor la Comunicare, Webstock, Webevent etc.). A organizat mai multe evenimente în Bucureşti, cel mai recent fiind Clubul de Lectură, o înâlnire bilunară care propune lecturi publice şi discuţii având ca subiect cele mai noi cărţi apărute sau în pregătire pe piaţă românească şi autorii lor. În 2007 a debutat cu volumul de poezie Black Job la Editura Vinea, iar în 2008 a publicat romanul Soni la Editura Tritonic. Andrei Ruse este cunoscut pentru primul video-trailer realizat pentru o carte românească. A realizat o serie de videopoeme, videointerviuri, trailere sau diverse clipuri experimentale, inclusiv documentare. Cel mai cunoscut dintre acestea este Poezie. Puterea (2009), la care a lucrat împreună cu Răzvan Ţupa şi care a fost proiectat în multe oraşe din România, dar şi în Republica Moldova (Chişinău), Germania (Berlin) şi Cehia (Praga).

Back to top