Vedeta incontestabilă a Bookfest 2012: Michel Houellebecq

Vedeta incontestabilă a Bookfest 2012: Michel Houellebecq

De două luni, de când a apărut știrea că vine la Bookfest, Houellebecq a devenit starul acestei ediții a târgului internațional de carte. Autorul cu cea mai controversată scriitură va sta față în față cu publicul său vineri și sâmbătă, de la ora 15.00.

S-a născut în insula La Réunion, lângă coasta Madagascarului, a crescut cu bunicii materni în Algeria, apoi cu cei paterni în nordul Franței. Acest vagabondaj infantil i-a clădit personalitatea cameleonică și a contribuit la modul în care vede lumea, sentimentele, relațiile cu ceilalți. După o perioadă de poezie, legată în mod evident de anii de studenție, Houellebecq a debutat cu romanul Whatever, în 1994, la 36 de ani. A urmat cartea Particulele elementare, care a împărțit lumea cititorilor în două tabere: cei care îl admirau ca pe noul exponent al realismului și cei care îl detestau ca pe un nihilist iresponsabil. În ciuda tuturor acestor calificative, Houellebecq se declară mai degrabă un descendent al marilor romantici:

 

Care vă sunt precursorii literari?

M-am întrebat și eu, recent. Am fost foarte impresionat de Baudelaire, Nietzsche, Schopenhauer, Dostoievski și Balzac. Sunt scriitori pe care îi admir. Iubesc poeții romantici: Hugo, Vigny, Musset, Nerval, Verlaine, Mallarmé, atât pentru frumusețea operelor lor cât și pentru teribila intensitate emoțională. Acestea au fost lecturile mele de copilărie și tienrețe, dar mă întreb dacă sunt cu adevărat importante.

 

Ce alți autori v-au impresionat?

Citesc foarte mult science fiction. H. P. Lovecraft și Clifford Simak, Cyril Kornbluth și R. A. Lafferty.

 

 

Romanul Particulele elementare l-a inspirat pe Iggy Pop, iar Posibilitatea unei insule a fost muza fostei prime doamne a Franței, Carla Bruni.

 

 

La Bookfest veți putea urmări, sâmbătă, între orele 13.00 și 15.00, una dintre ecranizările cărților sale, filmul Particulele elementare (Oskar Roheler, 2006, 1h53min).

 

Back to top