Vlad Vînătoru: ”Lecturile de iarnă au vinul lor, în timp ce primăvara și vara pun în mișcare aventura și călătoria”

Vlad Vînătoru: ”Lecturile de iarnă au vinul lor, în timp ce primăvara și vara pun în mișcare aventura și călătoria”

Știți că Polirom a împlinit 20 de ani, așa că ne-am gândit să vă arătăm și oamenii care nu sunt în lumina reflectoarelor, dar care au o contribuție imensă la succesul editurii.

IMG_7137-1-400x600Îl cunosc pe Vlad, director de vânzări, de ceva vreme și îl văd cam de două ori pe an: la Bookfest și la Gaudeamus. Este un lord al vânzărilor (în sensul că e cel mai bun), știe întotdeauna ce să recomande și când se dezgheață la povești, cu greu îmi mai aduc aminte că mai am și alte treburi. Vlad e unul dintre oamenii care dau sens sintagmei ”super-echipa Polirom”. O singură tristețe are, că nu poate vinde mai multe cărți.

 

Care dintre anii petrecuți de tine la Polirom a fost cel mai spectaculos în vânzări?

Un an spectaculos în vânzări? Spectaculosul e adus de răsturnări de situație în vânzări, de titluri moarte care renasc, de colecții la care nu s-a gândit nimeni deși le respiram la fiecare discuție. Am învățat în anii de vânzări că „spectaculos” nu e echivalent cu „mare” și că lecturile au moda lor. Lecturile de iarnă au vinul lor, în timp ce primăvara și vara pun în mișcare aventura și călătoria; rețetele nu vin întotdeauna din cifre, ci și din multă inspirație și fler.

 

Ce-i trebuie cuiva ca să vândă carte?

Am început să răspund un pic mai devreme: inspirație, fler, rigurozitate și o ureche imensă la oamenii care citesc mult. Însă tot acest spirit de finețe trebuie încadrat de cel de geometrie – matematic mai exact.

 

..și care e partea ta favorită din meseria asta?

Mă bucur când cititorii descoperă că pot rezona și cu alt tip de scriitură. Suntem încă în periada în care o editură poate influența obiceiurile de lectură și poate aduce o poveste nouă în bilanțul lunar. Polirom aduce zilnic povești noi de viață și are aventura în sânge.
Cum arată Top 10 bestellers absolute în cei 20 de ani Polirom?

Greu de spus. sunt titluri de bibliografie școlară care vor rămâne tot timpul în fruntea listei, sunt titluri ”mondene” care fac valuri, însă pe termen mai scurt, și sunt titluri care deși își schimbă hainele de la o generație la alta, vor rămâne întotdeauna aproape de sufletele noastre. Am văzut multe liste și multe clasificări și am ajuns la concluzia că fiecare are cărțile lui în care se regăsește și pe care le recitește cu plăcere, descoperindu-și altă latură pe măsura experiențelor trăite. Fiecare carte are avatarul ei în Top 10 al cărților din noi.

 

Cum se vede piața de carte de la Iași?

Orice se vede mai bine când ai soarele în spate. În București lecturile curg mai repede și mă bucur de furia asta, oricare ar fi motivele. Ceasurile se învârt mai încet în țară, dar încă mai „povestim” cărți.
Ce citește omul care vinde cartea? 

Saramago, Herbert, Asimov, Clarke și orice are o poveste, o lume făcută din câteva foi albe. Ar fi prea lungă lista…

Back to top