13 finaliști pentru Premiul Man Booker International 2011

de Virginia COSTESCHI

Sunt 13 autori de top și cred că misiunea juriului de anul acesta nu e deloc ușoară. Iată câteva informații despre fiecare dintre finaliștii la Premiul Man Booker International 2011, care va fi anunțat pe 18 mai. Festivitatea de decernare a premiului va avea loc pe 28 iunie la Londra.

John le Carré, pe numele său adevărat David Cornwell, s-a născut în 1931, în Dorset. Fiul unui pușcăriaș, educat la școala publică, a reușit să ajungă, cu multă muncă și ambiție, mai întâi profesor la Eton, apoi agent MI5 și MI6. Când s-a plictisit să trăiască periculos, s-a retras și s-a dedicat scrierii de cărți de spionaj. Stilul să a fost comparat adesea cu cel al unor predecesori remarcabili, Charles Dickens, Joseph Conrad și Graham Greene. Anul acesta nu a fost de acord cu nominalizarea la Man Booker International, dar juriul nu a ținut cont de opoziția sa, ba chiar l-a introdus în lista celor 11 finaliști.

Amin Maalouf s-a născut la Beirut în 1949, într-o familie creștină. Tatăl său era profesor și jurnalist, iar fiul i-a călcat pe urme, lucrând timp de câțiva ani pentru un cotidian libanez. În 1979 s-a mutat la Paris, unde trăiește și azi, împreună cu familia sa. În toți acești 32 de ani, și-a vizitat o singură dată locurile natale. Scrierile sale au ca leitmotiv abolirea violenței. În 1993 a primit Premiul Goncourt pentru The Rock of Tanios.

Wang Anyi este un copil al revoluției culturale din China, născută într-o familie de activiști de dreapta în 1954. La 16 ani a fost trimisă la muncă forțată într-o cooperativă. Acolo s-a apucat să cânte la violoncel, de teamă să nu se îndobitocească. I s-a permis să se întoarcă la Shanghai după opt ani. N-a renunțat la violoncel, dar s-a apucat și de scris ficțiune, multe dintre cărțile sale fiind traduse în Occident.

Juan Goytisolo are 80 de ani. Destinul său a fost marcat de urmările Războiului Civil din Spania: mama lui a fost ucisă în timpul unui raid franchist din 1938, iar tatăl lui a fost încarcerat. Deși este considerat cel mai mare scriitor spaniol în viață, el susține că detestă Spania, așa că trăiește la Marrakesh. Scrierile sale, după cum, spune bunul său amic Carlos Fuentes, sunt despre „exilați condamnați să trăiască în limbajul opresiunii, să îl asimileze, să îl respingă, să îl strivească și până la urmă să se resemneze.“

James Kelman este un scriitor de faimă mondială, deși scrie în limbajul codat consacrat de scoțienii James Joyce și Samuel Beckett, de la care a preluat și a dezvoltat monologul, ritmul narativ și expresivitatea originală.

Philip Roth este probabil cel mai aclamat autor american: a câștigat National Book Award de două ori, premiul Pulitzer în 1997 pentru Pastorala americană și multe alte distincții. Acest roman a dovedit că Roth poate trece cu ușurință de la romanul comic gen Complexul lui Portnoy la cel serios, în care face o radiografie necruțătoare Americii.

Rohinton Mistry a mai fost pe lista scurtă a Man Booker International. Romanele sale Such a Long Journey (1991), A Fine Balance (1995) și Family Matters (2002) au acțiunea plasată în comunitatea Parsee din India. Născut în India în 1952 și rezident în Canada din 1975, Mistry spune că prezintă în cărțile sale o versiune personală asupra Indiei, fitrată prin experiența occidentală.

Philip Pullman s-a născut în 1946 și a trăit aproape toată viața la Oxford. Primele succese au venit cu seria Sally Lockhart. Talentul său narativ a fost confirmat de trilogia Materiile întunecate.

Dacia Maraini, fiica unei prințese siciliene și a unui cunoscut etnolog florentin, s-a născut la Fiesole în 1936. A publicat primul roman la 26 de ani, iar de atunci operele sale au apărut constant și au fost traduse în zeci de limbi străine. Woman at War (1975) și bestsellerul internațional The Silent Duchess (1990) subliniază forța și diversitatea operei sale.

David Malouf a scris zece romane, patru volume de povestiri și opt de poezie, precum și eseuri, memorii, o piesă de teatru și trei librete. Amintirea Babilonului a fost pe lista scurtă Man Booker International și a câștigat primul premiu IMPAC în 1996.

Su Tong a devenit celebru când filmul Raise the Red Lantern, o ecranizare a cărții sale Wives and Concubines, a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin, în 1992. Numele său real este Tong Zhonggui. Laureată a premiului literar Man Asia în 2009, cartea The Boat to Redemption a fost apreciată de juriu drept „un roman picaresc cu un șarm aparte, o parabolă despre călătoriile pe care le facem în viață“.

Anne Tyler a publicat 18 romane. Personajele sale sunt oameni obișnuiți, uneori educați, alteori nu, dar care au o imensă capacitate de a reda trăiri, frustrări și vulnerabilități comune americanilor din cea de-a doua jumătate a secolului trecut.

Marilynne Robinson s-a născut în 1943 și a crescut în Idaho, unde sunt plasate acțiunile primelor trei romane ale sale. Considerată a fi unul dintre cei mai buni prozatori americani de către John Updike, Marilynne Robinson a devenit, în 2010, membră a Academiei Americane de Arte și Științe.

Nota: Informatiile si imaginile sunt preluate de pe www.themanbookerprize.com.

Back to top