Scriitorul Elie Wiesel a declarat recent că „repudiază“ premiul oferit de guvernul Ungariei în anul 2004, după ce importanți politicieni unguri au participat la ceremonia de comemorare a unui ideolog nazist celebru, Jozsef Nyiro, anunță Huffington Post.
Elie Wiesel a considerat ofensatoare ceremonia de comemorare și dezaprobă profund gestul oficialilor unguri. Scriitorul a trimis zilele trecute o scrisoare purtătorului de cuvânt al Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, în care anunță renunțarea la premiul care i-a fost acordat în urmă cu opt ani.
Părinții și sora mezină a scriitorului originar din Sighetu Marmației au fost victime ale Holocaustului. Toată familia a ajuns în lagăr în primăvara lui 1944. Mama și sora lui cea mică au fost exterminate în lagărul de la Auschwitz-Birkenau, iar tatăl său a murit de extenuare în timpul marșului morții, de la Auschwitz la Buchenwald. Elie Wiesel a supraviețuit și a fost eliberat după un an. Și-a regăsit cele două surori mai mari într-un orfelinat francez.
La jumătatea anilor 50 a scris nuvela autobiografică Noaptea, despre perioada petrecută în lagărele de concentrare. Cartea a fost publicată mai întâi în Franța (1958), apoi în Statele Unite (1960) și apoi în alte treizeci de țări. În fiecare an, în Statele Unite încă se mai vând aproximativ 300.000 de exemplare (cf. Wikipedia). Până în prezent, Elie Wiesel, stabilit în Statele Unite din 1963, a scris 57 de cărți.
Foto scriitor: journey1.timberlakepublishing.com