În fiecare an, de pe la jumătatea lui noiembrie și până la Crăciun, presa și publisherii alcătuiesc topuri de popularitate, de vânzări, fac predicții pentru succesul viitor al unor autori sau se arată reținuți în privința altora. La noi, piața e mică, scriitorii de succes de anul acesta sunt tot ăia din ultimii 5 ani, ca sa parafrezez o temă clasică. Așa că nu ne rămâne decât să urmărim topurile internaționale și să vânăm traducerile cărților de top în România.
Evident, unul dintre cei mai respectați critici în materie de literatură este suplimentul Book Review al New York Times: http://www.nytimes.com/2010/12/05/books/review/100-notable-books-2010.html. Stieg Larsson (Trilogia Millennium) apare și în acest an în top, fiind, în același timp, și cel mai bine vândut autor în Europa. La noi cărțile sale au fost traduse la editura Trei, care in 2011 va mai scoate, din lista NYT, Room de Emma Donoghue (candidat anul acesta la Premiul Booker) și The immortal life of Henrietta Lacks de Rebecca Skloot.
Angelologia, un thriller care împletește mitologia cu modernitatea, a apărut anul acesta la Litera; editura va scoate în 2011, din lista NYT, romanul lui David Nicholls One day. Putem spera că Polirom, care a lansat recent remarcabilul roman Mr. Peanut al lui Adam Ross, va edita la anul Freedom, a lui Jonathan Franzen. Oricum, săptămâna viitoare vom primi, tot de la Polirom, cel mai recent roman al lui Umberto Eco, Cimitirul din Praga.
Autori de top prezenți în lista NYT precum William Trevor, Ian McEwan, Joyce Carol Oates, Gary Shteyngart, Chang-rae Lee, David Mitchell, David Grossman, Jennifer Egan, Zadie Smith ș.a. ar putea apărea la editurile care i-au consacrat, dar orice transfer este posibil.
Kirkus Reviews alege, în mare, cam aceleași titluri, dar lansează un top de 25 de titluri pentru ficțiune, nonficțiune, mystery, pop-up, SF și fantasy, posibile ecranizări: http://www.kirkusreviews.com/.