Romanul Viata lui Kostas Venetis de Octavian Soviany va aparea saptamana aceasta la Editura Cartea Romaneasca.
„O sa va lingeti pe degete cu limba romana a lui Octavian Soviany, curgatoare, spumoasa, arhaica si nervoasa, o sa chefuiti si o sa suferiti odata cu personajele lui retro si cu pasiunile lor sfasietoare in cel mai savuros roman de epoca din literatura romana recenta.” (Alexandru Matei)
Romanul Viata lui Kostas Venetis contine aventurile unui picaro cu identitate scindata – virtual ascet convertit la o religie a viciului. Tanarul Kostas Venetis, care uceniceste in anii copilariei intr-o manastire din Grecia de la sfarsitul secolului al XIX-lea, cunoaste o spectaculoasa schimbare la fata: invertit demonic (cu orgolii de supraom nietzscheean), strabate spatii dintre cele mai variate – cunoaste mizeria si fascinatia Istanbulului, pitorescul unui Bucuresti ce aminteste de atmosfera din Princepele si din Saptamana nebunilor – romanele lui Eugen Barbu, efervescenta Parisului revolutionar, splendoarea Vienei, melancolia Venetiei, miscandu-se prin felurite medii, de la pegra tavernelor la cercurile nobiliare.
Poveste despre initierea intru Rau, in care Sodomia si jocul intertextual, violenta si notatia rasfatat calofila, cabalismul si mitul conspirationist, fictiunea si documentarismul, crima si complexele oedipiene se imbina in urzeala unei istorisiri initiatice deghizate in thriller, Viata lui Kostas Venetis se plaseaza in linia decadentilor de acum un veac.
Dincolo de luxurianta actiunii si pitorescul descrierilor, cititorul este invitat sa descopere taina vietii lui Kostas Venetis si pe romancierul Octavian Soviany, care egaleaza acum si pe teren prozastic bine-cunoscutele sale performante poetice.
Octavian Soviany s-a nascut la 23 aprilie 1954 in Brasov, a absolvit Facultatea de Filologie din Cluj si a facut parte din redactia revistei Echinox. Debuteaza in 1983 la Editura Dacia cu volumul de versuri Ucenicia batranului alchimist.
A colaborat de-a lungul anilor la principalele reviste din Romania cu poezie, proza si critica literara. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din 1955. Printre volumele sale de versuri se numara: Cartea lui Benedict (Ed. Vinea, 2002), Alte poeme de moda veche (Ed. Pontica, 2004), Scrisori din arcadia (Ed. Paralela 45, 2005), Dilecta (Ed. Cartea Romaneasca, 2006) si Marii oameni ai revolutiilor (editie samizdat, seria no name, 2009). A mai publicat romanul Textele de la Monte Negro (Ed. Pontica, 2003), teatru (Cinci poeme dramatice, Ed. Palimpsest, 2005) si critica (Textualism, postmodernism, apocaliptic, vol. I, 2000, vol. II, 2001, Ed. Pontica; Apocaliptica textului, Ed. Palimpsest, 2008).
A obtinut trei premii ale Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti pentru poezie si critica (1994, 2001, 2008). A fost tradus in franceza, spaniola, engleza, germana, maghiara, polona, italiana, slovena. Mai multe informatii pe blogul personal al autorului: www.octaviansoviany.wordpress.com